Asa cum spune si proverbul „Mens sana in corpore sano”, o minte sanatoasa intr-un corp sanatos, pentru a avea un echilibru in toata activitatea noastra trebuie sa avem o gandire limpede si sa ne bucuram de sanatate.
Termenul de jogging a aparut pentru prima data in Marea Britanie in jurul secolului 17 si se referea la o categorie aparte de mers. Cu toate acestea, nu a avut atat de multa notorietate decat in momentul aparitiei cartii „Jogging”, scrisa de Bill Bowerman in anul 1966. Prin intermediul acestei carti se promova jogging-ul ca fiind o modalitate de a te mentine in forma si a venit ca raspuns la diverse probleme de sanatate. Jogging-ul era de fapt considerat, si inca mai este, ca fiind o forma mai usoara de alergare.
CARE ESTE DIFERENTA DINTRE JOGGING SI ALERGARE?
Exista 3 categorii mari de miscare a picioarelor: mers, jogging si alergare. Cel dintai face referire la activitatea de zi cu zi si este caracterizat de faptul ca schimbarea centrului de greutate a corpului se face prin plasarea ambelor picioare pe sol. Practic, cand punem un picior in fata celuilalt, ducem piciorul in fata, il asezam pe sol, dupa care ridicam celalalt picior si il ducem in fata. Jogging-ul si alergatul presupun faptul ca niciodata nu vom avea ambele picioare pe sol in acelasi timp, schimbarea centrului de greutate a corpului facandu-se la fel ca la mers insa, din cauza vitezei mai mari de deplasare, intai ne vom impinge in piciorul suport, urmand sa punem pe sol piciorul din fata.
Acum, poate te vei intreba care este totusi diferenta dintre jogging si alergare, atat timp cat miscarea este aceeasi la ambele activitati? Jogging-ul nu este o activitate foarte bine definita, iar diferenta tine de modalitatea in care fiecare specialist vede lucrurile. Cum parerile sunt impartite, unii vor spune ca diferenta este data de viteza de deplasare si atunci cand depasesti viteza de 12 km/h, GPS-ul isi schimba modul de operare de la jogging la alergare.
Pe de alta parte, putem spune ca jogging-ul este o activitate fizica de relaxare sau de antrenament, insa nu la o intensitate foarte mare. Iti poate permite sa porti o conversatie si nu poate administra spiritul competitiv al fiecaruia din noi. Alergatul este bazat nu doar pe competitie, cat pe o viteza mult mai mare de alergare si este considerat a fi un antrenament foarte eficient. Cresterea tensiunii cardiace este mult mai des intalnita in cazul celei din urma decat in cazul jogging-ului. Tocmai datorita acestui fapt, controlul respiratiei poate fi mult mai usor tinut sub control in cazul unei alergari mai usoare.
Ca si factori in ceea ce priveste diferenta dintre jogging si alergare, mentionam: viteza de deplasare, scopul acestei forme de miscare si momentul zilei. Asa cum mentionasem si anterior, viteza de deplasare pana la care se incadreaza jogging-ul o putem incadra in jurul valorii de 12 km/h. Scopul jogging-ului poate fi de a ne mentine in forma, ori de a arde calorii, ori de a ne relaxa. Toate acestea se pot indeplini fara sa avem anumite limite pe care trebuie sa le respectam, in timp ce scopul alergatului este de ajunge undeva intr-un anumit interval de timp.
MERSUL VERSUS ALERGATUL
Mersul si alergatul sunt doua exercitii de aerobic excelente, care contribuie, printre altele, la arderea caloriilor in exces si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Ambele conduc la scaderea in greutate, cresterea nivelului de energie si a calitatii somnului, reducerea presiunii arteriale si a nivelului de colesterol, diminuand riscul instalarii cancerului, diabetului si a bolilor cardiace.
Intrucat alergatul este un exercitiu fizic mai riguros, acesta ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii intr-un anumit interval de timp. Insa si mersul are propriile sale beneficii, fiind recomandat persoanelor de toate varstele, inclusiv celor care sufera de anumite afectiuni.
Mersul pe jos si alergatul sunt activitati care pot fi realizate pe toata perioada anului, nu necesita investitii financiare si sunt usor de intreprins oriunde. Alergatul este considerat a fi un exercitiu fizic mai eficient pentru culegerea beneficiilor maxime ale unui antrenament de aerobic, intr-o perioada cat mai scurta.
Mersul pe jos ajuta de cele mai multe ori la eliminarea mai rapida a tesutului gras decat alergatul, deoarece exercitiul fizic efectuat la o intensitate mai mica determina organismul sa utilizeze grasimea pe post de combustibil. Insa pe masura ce intensitatea efortului creste prin tranzitia mers-alergat, tot mai multi carbohidrati sunt utilizati pentru producerea de energie.
Daca faceti miscare timp de 30 de minute, veti scapa de 190 de calorii mergand cu 6 km pe ora sau de 370 de calorii alergand cu 10 km pe ora. Mersul pe jos ajuta la utilizarea grasimii pentru productia de energie, pe cand alergatul va consuma mai multe calorii totale, pentru o pierdere mai mare in greutate.
Atunci cand facem jogging, de multe ori o facem in compania cuiva, cu care purtam o conversatie. Insa atunci cand alergam, o facem de obicei singuri, cu o pereche de casti in urechi incarcandu-ne bateriile sau incercand sa scapam de anumite ganduri. De exemplu, daca alegem sa alergam inainte de serviciu, dimineata, pe racoare, se numeste jogging. Daca alegem sa facem aceasta activitate rar, fara o anumita continuitate, doar in anumite momente ale zilei si pe o durata de timp mult mai scurta, putem spune ca se numeste alergat.
Concluzionand, atunci cand ne dorim sa ne relaxam nu doar fizic, ci si din punct de vedere psihologic alegem sa facem jogging, sa ne deplasam repede insa nu cu scopul de a ajunge intr-un anumit loc si intr-un anumit timp. Atunci cand ne dorim concentrare, axarea pe anumite beneficii precum slabitul, diferite serii, atunci cand ne propunem un anumit timp si am stabilit un obiectiv clar, atunci alegem sa alergam.
Intre cele doua activitati, nu uitati ca va puteti bucura oricand de relaxarea si beneficiile pe care le poate aduce mersul pe jos!