Sarbatorile de iarna sunt una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Cu decoratiile si muzica de Craciun in surdina, mesele pline de bunataturi sunt o adevarata tentatie pentru cei mai multi. Mirosul de vin fiert si veselia din case determina kilogramele sa se adune mai repede decat ati crede. Ei bine, trebuie sa stiti ca exista o multime de moduri in care puteti preveni asta.
Desi poate parea un paradox ca meniul de sarbatori sa fie si sanatos, va vom prezenta o serie de alimente sau preparate de care sa va feriti si, eventual, cateva alternative sanatoase. Odata ce stratul de grasime se depune atat de repede, va fi mult mai greu de eliminat.
Ce sa eliminati?
Scoateti din meniul de Craciun aceste preparate: sosurile grase precum ketchup, maioneza, alimentele grase pe baza de carne (carnati, cremvursti, sunca, mezelurile etc.), pizza, prajiturile din faina alba cu diverse creme si aici putem include si excesul de cozonac, dressingurile pentru salata. Pofta este mare si noi stim, dar daca nu va puteti stapani gustati din ele, consumati in cantitati mici, apoi echilibrati cu alimente care stimuleaza arderea caloriilor sau care sunt benefice pentru eliminarea toxinelor.
Care sunt acestea?
Ananasul, grapefruit, rodie, scortisoara, ardei iute, mere, ceai verde, quinoa. Pentru a ajuta aceste arderi, va recomanda sa faceti cel putin 10 minute de miscare: o plimbare scurta pentru a duce gunoiul, pentru a scoate catelul, pentru a cumpara cele necesare de la magazin pe jos etc. Este important sa nu dam ocazia organismului sa isi incetineasca si mai mult metabolismul. In detrimentul sedentarismului, mai bine alegem mici activitati fizice care contribuie totusi la stimularea arderilor si accelerarea metabolismului.
Important este ca in momentul in care va asezati la masa sa mestecati incet pentru a va putea bucura de toata savoarea mancarii, iar in aceste sens va veti simti mai satuli mult mai curand si nu veti manca excesiv.
Alte trucuri pentru aceste mese abundente sunt:
- Puteti terminat cu lichide calde, precum un ceai
- Alcoolul trebuie consumat, bineinteles, cu moderatie, la distanta de o ora de masa
- Pentru iubitorii de soric, atata timp cat acesta este curatat corespunzator, poate constitui o adevarata sursa de proteina. Este bogat in elastina si colagen.
- Salata Boeuf, o alta mancare traditionala, daca este consumata in prima parte a zilei si nu excesiv, este un fel de mancare gustos.
- Cozonacul, cel mai ravnit desert din perioada sarbatorilor de iarna, este de preferat a se consuma in prima parte a zilei ca pe o gustare sau eventual ca pe micul dejun alaturi de o cafea sau de un pahar cu lapte.
- Indiferent de anotimp, de perioada, apa este foarte importanta si ajuta digestia, iar daca consumati cel putin 2 litri pe zi, va va ajuta si in diminuarea apetitului.
- Gospodinelor, aveti grija la degustarile din bucatarie! Oricat de bine miros mancarurile, oricat de multe aroma predomina in bucatarie, sa nu cadeti in ispita gustatului. Aceste mici gustari pot aduce un aport caloric enorm de mare, si odata cu ele si kilogramele in plus si surplusul de grasime.
Cu toate petrecerile, mesele festine, organismul poate incepe sa resimta toate greutatile culinare, iar ceaiurile va pot ajuta cu digestia.
- Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir are efecte de incalzire si de stimulare a circulatiei sangvine in intregul organism, ceea ce, automat, imbunatateste si digestia. Daca ai o digestie mai inceata, o sa te simti balonata.
2. Ceaiul de menta
Stimuleaza sistemul biliar si ajuta la digerarea grasimilor in mod special. Daca ai mancat ceva mai gras, bea dupa masa un ceai de menta!
- Ceaiul demusetel
Este recomandat si ceaiul de musetel pentru ca acesta calmeaza sistemul digestiv. El este folosit, in mod traditional, pentru tratarea mai multor afectiuni ale stomacului, inclusiv dureri, sindromul de intestin iritabil si indigestie.
- Chai
Ceaiul traditional din India, Chai, e facut din ghimbir, scortisoara, cardamom si piper, toate adaugate ceaiului negru. Ghimbirul creste producerea de acid, ajutand astfel digestia, scortisoara si cardamomul calmeaza intestinele, iar piperul ajuta absorbtia nutrientilor din mancare. In plus, Chai este foarte placut la gust! Mai ales daca il bei cu putin lapte!
Separarea felurilor de mancare pe zile, disocierea alimentelor de alcool, apa si, automat, miscarea reprezinta solutiile pentru a va mentine in aceasta perioada plina din punct de vedere alimentar. Mancatul in exces ne impacteaza corpul in grasime si ne afecteaza si somnul. Ar fi pacat sa nu profitati de posibilitatea de odihna in aceasta perioada, daca tot sunt zile libere sau vacanta.
Nu spuneti nu oricarui sport de iarna precum schiatul, snowboardingul sau chiar si datul cu sania, iar organismul vostru va va multumi.