Asa cum majoritatea romanilor sunt obisnuiti ca mesele da Craciun sa fie imbelsugate, iar stomacul plin pana la refuz, pentru cei mai multi dintre ei, acum este linistea dinaintea furtunii…culinare. Craciunul vine cu bunatati traditionale de la care cei mai putini dintre noi ne vom putea abtine.
V-ati pus intrebarea daca este vorba despre cantitate sau despre calitate?
Raspuns: greseala principala este abuzul cantitativ.
De Craciun, deseori, nu se tine cont de cantitati. Fiecare vrea sa guste din cat mai multe feluri de mancare, din toate bunatatile pe care gospodina casei le-a pregatit iar rezultatele pot fi devastatoare. Organismul nu reuseste de foarte multe ori sa faca fata.
De ce? Pentru ca preparatele traditionale sunt „grele” – grasime multa, zahar, proteine animale. Organismul face eforturi pentru a digera si metaboliza toata aceasta avalansa culinara, mai ales atunci cand vine dupa o perioada de post.
Pofta trebuie satisfacuta, nu suprasaturata
O abtinere totala de la preparatele de sarbatori nu doar ca nu este discutabila, ci este imposibila pentru cei mai multi din noi. Este în regula sa te bucuri de felurile de mancare traditionale, dacă îți plac, dar ține minte că moderația este cheia: ai grija la marimea portiilor. In loc de sapte sarmale, mananca patru. In loc de trei felii de cozonac, alege una singura sau in loc de dulciurile de sub brad, alege fructele sezonului.
Trebuie sa incepem sa asociem bucuria sarbatorilor dincolo de bucatarie.
Fie mancati cu moderatie, in cantitatile potrivite, fie gatiti mai dietetic, adica cu mai putina grasime (inclusiv cea vegetala – uleiurile) si mai putin zahar, recomandat fiind sa renuntam la ambele variante. Atentie si la caloriile „lichide”, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile dulci, cocktail-urile, alcoolul, pe care desi nu le luam in calcul, ele ne afecteaza intr-o foarte mare masura.
Mananca incet, constient
Daca tot este prilej de sarbatoare si te afli la o masa plina de bunatați, savureaza ce iti pui in farfurie. Acorda timp papilelor tale gustative sa savureze fiecare imbucatura. Fa pauza si lasa tacamurile jos intre doua inghitituri. Mesteca bine, fara graba, acordand atentie fiecarui fel de mancare, deoarece senzatia de satietate are nevoie de timp pentru a fi transmisa la creier. Este un sfat pe care ar trebui sa-l aplicăm la orice masa, nu doar de Crăciun.
Astfel, vei observa ca starea de satietate se va instala mult mai repede decat ai crede, iar organismul tau nu va avea de suferit.
Opreste-te cand te-ai saturat
Daca te-ai saturat, dar ai vrea sa incerci si alte feluri de mancare, esti liber sa o astepti pe urmatoare. Pentru a nu-ti ingreuna digestia, repartizeaza-ti toate bunatatile la toate cele 3 mese.
Nu-i lasa pe ceilalti sa-ti spuna ce si cat sa mananci. Deseori, noi continuam sa mancam din cauza celor din jor. Chiar daca acestia nu au terminat de savurat, nu esti obligat sa faci la fel. Nu te lasa ghidat de pofta, ci de semnalele pe care corpul ti le transmite, daca ai atins limita sau spre fericirea ta, nu.
Alege farfuriile pline de culoare
Lasa farfuriile albe, din portelan in dulap. Un studiu a demonstrat faptul ca tendinta de a manca mai mult este atunci cand alimentele colorate sunt servite in farfurii albe sau crem. Potrivit acestuia, cu cat este contrastul mai mic intre farfurie si mancare cu atat sunt sanse mai mici sa te supraalimentezi.
Nu sari peste mese
S-ar putea ca in lipsa unei mese sa „compensezi” la urmatoarele, lucru care nu este de dorit avand in vedere ca nu exista un control al echilibrului. Alterneaza mancarurile de sarbatori, de obicei bogate in grasimi si zaharuri, cu unele mai usoare. Alege proteine de calitate, cum sunt cele din oua sau iaurt. Cu un continut ridicat de fibre si nutrienti, dar cu un numar redus de calorii, saltelele de legume pregatite cat mai simplu sunt o alegere buna pentru o parte dintre mese.
Alege alimentele care iti arata limita
Daca ai tendinta de a infuleca mancarea fara sa iti dai seama cat ai consumat, opteaza pentru alimentele care iti arata cat ai ingurgitat, precum fisticul in coaja. Cojile goale iti vor furniza repere vizuale legate de cat ai consumat si asa vei putea sa mananci mai putin. Alte variante precum maslinele cu samburi sau copanele de pui sunt alte alegeri inspirate din acest punct de vedere.
Consumati alcool cu moderatie!
Si daca se poate, opriti-va la un pahar de vin rosu sau de sampanie. Multe bauturi alcoolice cremoase au sute de calorii si nu fac altceva decat sa va sporeasca pofta de mancare.
Cocktail-urile si deserturile abundesc de zahar si calorii asa ca va trebui sa alegeti doar unul dintre ele si aveti grija sa-l serviti cu masura. Limitati-va la o felie mica de cozonac sau la jumatate de pahar de lichior de oua.
Daca vreti sa gustati atat din lichior cat si din desert, pentru a va simti bine de sarbatori, cel putin faceti o alegere inteligenta. Pentru doar 45 de calorii poti avea un „Fruity Tooty Spritzer”.
Reteta: 1 ceasca de apa minerala carbogazoasa, 56 ml de vodca, 1 lingura de suc de grapefruit si 6 bucatele de zmeura si cateva frunze de menta.
Masa de revelion – un pericol real pentru organism
Este deja cunoscut ca masa de Revelion reprezinta o mare cantitate de mancare, iar daca nu mare, peste limita, la ceas de noapte. Cu exceptia nuntilor, in cea mai mare parte a timpului nu ne ferim sa mancam noapte, cu atat mai mult cantitati mari de mancare, tot felul de preparate care mai de care mai gustoase si mai greu de digerat, hipercalorice si asociate cu alcool.
Pentru a nu ne suprasolicita organismul, ne putem limita la cateva aperitive si un singur fel de mancare, la distanta de 3-4 ore. Eventual, mai putem adauga cateva dulciuri, asta doar in cazul in care nu ne putem stapani pofta. Sunt de evitat preparatele grase sau prajite! Principiul de baza este moderatia, a gusta ceea ce este intr-adevar tentant, insa sa nu mananci tot din farfurie.
Si nu in ultimul rand, odihneste-te!
Sezonul de iarna poate aduce cu el multe petreceri, vizite, iesiri si, cu toate ca aceste activitati ne fac placere, pot fi si obositoare. Include somnul in „meniul” tau de Craciun. Altfel, vei acorda timp digestiei tale, iar daca esti obosit, vei avea tendinta sa mananci mai mult.
Si chiar daca intr-o zi nu te-ai putut abtine si ai mancat o cutie intreaga de biscuiti cu crema, nu inseamna ca a doua zi trebuie sa faci la fel sau si mai rau, sa nu mananci nimic.
Astfel, va dorim un Craciun fericit alaturi de cei dragi sufletului vostru si multa liniste sufleteasca! Asteptam sa ne spuneti daca sfaturile noastre v-au fost de ajutor!