Exista milioane de modalitati in care iti poti alcatui un program de workout pe baza ridicarii greutatilor. In timp ce unii antrenori se bazeaza pe exercitiile de baza ale acestui tip de antrenament, altii iti focuseaza atentia asupra intensitatii pentru fiecare ridicare a greutatii.
Ridicarile olimpice sunt exercitiile folosite in cadrul competitiei sportive numite haltere. Simplu spus, in acest sport, halterofilii trebuie sa ridice greutati cat mai mari, montate pe bari. In cazul halterelor exista doua tipuri de exercitii de baza: smulsul – atunci cand bara cu greutati este ridicata deasupra capului printr-o singura miscare si aruncatul – acest exercitiu are la randul lui doua etape – prima este ridicatul la piept, atunci cand este ridicata efectiv greutatea si pusa pe umeri, in fata, printr-o miscare si cea de-a doua, atunci cand dupa o pauza se ridica deasupra capului prin miscare comitenta a picioarelor intr-o fandare.
Atunci cand vorbim de culturism, greutatile sunt menite pentru a pune tensiune asupra muschilor si pentru a-i determina o crestere rapida. In schimb, atunci cand aducem in discutie halterele, scopul lor consta in ridicarea greutatii insasi, printr-o executie fara repros. Acestea necesita pe langa o pregatire intensa si putere, flexibilitate, dexteritate si concentrare printr-o stapanire asupra intregului corp pentru a obtine tehnica de executie perfecta.
Mentalul joaca un rol foarte important in acest sport, tocmai datorita pregatirii intense si a muncii continue ce trebuie depusa. De aceea, ridicarile olimpice pot avea si efecte de ordin neuronal, chimic, structural si tehnic dupa cum urmeaza:
- Neuronale – atunci cand solicitam atat de mult muschii, avem impulsuri neuronale crescute catre muschi. Ce inseamna aceasta? Reprezinta concentrarea asupra fortei pe care o depunem tocmai pentru a depasi inertia greutatii insasi.
- Chimice – aici mentionam capacitatea ce se va dezvolta de a face rezerva tot mai mari de energie, fiind din ce in ce mai necesara intr-una stfel de sport.
- Structurale – automat se va dezvolta forta si calitatea tesutului si, implicit, stabilitatea articulatiilor.
- Tehnice – astfel se dezvolta flexibilitatea si puterea.
Ridicarile olimpice – aruncatul
Asa cum probabil ati intuit, exista mai multe variante de a exercita acest tip de exercitiu:
- aruncatul in forta – atunci cand se ridica greutatea de pe podea si se arunca cat mai sus, dar la prinderea halterei pe umeri se indoaie usor genunchii
- pusul la piept – fiind si prima faza a aruncatului
- aruncatul din atarnat – pozitia de inceput fiind cu greutatea atarnata in maini
- aruncatul din atarnat in forta – atunci cand nu se mai executa genoflexiunea la prinderea greutatii).
Ridicarile olimpice – smulsul
Variatiile stilului „aruncat” se aplica si in cazul stilului „smuls”. In acest caz, cea mai buna forma este stilul smuls in forta, dar de pe podea, nu din atarnat.
Secretul „smulsului” consta in urmatoarea miscare: atunci cand bara se duce in sus, tu trebuie sa te pozitionezi imediat sub ea. Practic se intra sub haltera, prin flexia genunchilor. Astfel, genoflexiunea nu va fi atat de adanca din moment ce vei executa smulsul cu forta.
Asadar, nu uitati! Exercitiile fizice efectuate cu greutati de fitness sunt eficiente pentru cresterea fortei si masei musculare si ofera versatilitate antrenamentului acasa sau la sala. Daca vorbim de un sport asa cum este cazul ridicarilor olimpice, atunci vorbim despre multa determinare si perseverenta.
Cercetarile au indicat faptul ca utilizarea unor greutati de fitness poate oferi celor care le folosesc un nivel superior de putere si de echilibru, pe langa slabire si crestere a masei musculare. In urma unor cercetari s-a demonstrat faptul ca persoanele care au efectuat exercitii cu greutati de fitness au avut o crestere de 58% a rezistentei fizice la efort si de 196% a echilibrului, fata de persoanele care nu au folosit greutati de fitness.
Daca nu sunteti pasionat de sportul practicat de olimpici, puteti opta pentru simpla intretinere. Unul dintre aspectele cele mai avantajoase ale folosirii unor greutati de fitness este efortul sporit implicat. Cand efectuati exercitii cu greutati de fitness, folositi un procent foarte mare al masei musculare pentru a va mentine echilibrul in timpul antrenamentului si asta inseamna ca veti arde mai multe calorii. Atfel, veti reusi sa va tonifiati si sa pierdeti kilogramele in plus, daca asta va doriti!