Efecte Sport

Sportul – dimineata, la pranz sau seara?

Pentru majoritatea ziua incepe cu o cafea si se termina cu un pahar de vin si astfel isi iau energia. Acum, ne intrebam. Dimineata, la pranz sau seara? Care este defapt cel mai bun moment pentru a face sport?

Defapt este foarte greu sa gasiti momentul ideal. Fiecare persoana are propriul tabiet, are propria rutina si nu este foarte usor sa gasiti mometul potrivit pentru a face sport. Acum, sportul este facut tinand cont de anumiti factori pentru disponibilitatea timpului, disponibilitatea antrenorului sau in functie de prioritatile fiecaruia: familie, serviciu, timp de odihna.

Secretul este consecventa cu care va implicati in activitatile fizice. Asadar, pentru a va bucura de sesiunea de antrenament trebuie sa cunoasteti cateva secrete.

Ce spun specialistii? Ei sustin faptul ca exercitiile fizice facut la orele diminetii ne determina metabolismul sa se dezvolte, iar rezultatul este energia resimtita pe tot parcursul zilei.

 

Sportul practicat seara

In acelasi timp exista si studii care demonstreaza ca sesiunile de sport facut seara sau dupa amiaza sunt la fel de eficiente. De ce? Pentru ca in timpul zilei, intre orele 14 si 16, temperatura corpului este mai crescuta, astfel, riscul de a suferi intinderi musculare este mai mic. De asemenea, tot stresul adunat pe parcursul zilei poate fi eliberat prin practicarea unor exercitii fizice in a doua parte a zilei.

Trebuie stiut faptul ca pentru sanatatea inimii este recomandat sa facem 150 de minute de sport pe saptamana. Sta in abilitatea noastra de a gestiona timpul pentru ca organismul urmeaza regulile impuse de noi, stilul de viata pe care-l adoptam. Pentru a nu supune corpul la un soc prea mare, antrenamentul trebuie adoptat in fuctie de rezistenta fiecaruia si de alimentatie.

Inainte de alege intervalul orar adecvat, trebuie sa cunoasteti faptul ca temperature corpului variaza, iar cu cat temperature corpului este mai ridicata, cu atat performantele fizice vor fi mai bune. Nu putem generaliza, iar momentul cel mai potrivit pentru a face sport depinde de fiecare dintre noi, intrucat cu totii avem obiceiuri diferite.

Pentru persoanele ce urmaresc sa scada in greutate este recomandata prima parte a zilei, pe nemancate deoarece in acel moment organismal arde grasimea depozitata deja, dar trebuie sa va hidratati corespunzator.

Cu toate acestea, trebuie sa evitati sa faci sport in a doua parte a zilei daca nu ati mancat nimic de cateva ore si ar trebui sa consumati glucide inainte de efort. Pentru a da randament, trebuie sa evitati sportul in timpul digestiei pentru ca toate energia va fi acolo alocata. Dacă aveţi probleme cu somnul, este recomandat să nu faceţi efort intens după ora 19, deoarece aţi putea inversa curba de temperatură a corpului.

 

Ce mai trebuie stiut?

Ritmul cardiac influenteaza functiile corpului, cum ar fi tensiunea arteriala, temperatura corpului, nivelul hormonilor. Toti acesti factori au un rol important in pregatirea corpului pentru activitatile fizice.

 

Sportul practicat dimineata

Este deja cunoscut faptul ca cei care fac sport dimineata se vor bucura de energie pe tot parcursul zilei. Pentru un mic dejun care sa va conserve toata aceasta energie recomandam sa includeti atat carbohidrati, cat si proteine.

Daca corpul nu are suficient zahar in sange sau in muschi pe care sa-l transforme in energie, el va converti propriul tesut muscular in energie. Metabolismul va fi mult mai activ in prima parte a zilei, dar probabil o sa va fie mai dificil sa fiti suficient de motivati pentru a va trezi dimineata sa faceti sport.

 

Avantaje:

  1. Ai energie toata ziua – exercitiile fizice stimuleaza eliberarea endorfinelor in creier. Endorfinele ne dau o stare buna si energie din belsug, ceea ce inseamna ca sportul practicat de dimineata anunta o zi reusita.
  2. Te ajuta sa dormi mai bine
  3. Stimuleaza activitatea cerebrala – sportul iti limpezeste mintea si sporeste capacitatea de concentrare, dar si creativitate, asa ca antrenamentele de dimineata iti vor creste randamentul la locul de munca.

 

Dezavantaje:

  1. Trebuie sa te trezesti dimineata foarte devreme – acesta poate fi un dezavantaj pentru persoanele care nu sunt matinale.
  2. Incalzirea dureaza mai mult muschii si articulatiile sunt rigide dimineata, nefiind folosite pe timpul noptii si, astfel, incalzirea va dura mai mult dimineata..

 

Surprinzator sau nu, pentru unele persoane, pranzul este momentul zilei potrivit pentru activitatea fizica. In acest caz trebuie sa va asigurati ca mancati dupa sesiunea de sport si nu inainte.

In caz contrar, activitatea sanguina in loc sa se concentreze in zona muschilor se va concentra in tractul digestiv, asa cum am mentionat si anterior. Cu toate acestea, pentru o recuperare rapida trebuie sa inlocuiti rezervele de glicogen, fluide si potasiu cu lichide sau shake-uri cu proteine.

 

Sportul practicat seara

Avantaje:

  1. Ajuta la detensionare – asa cum ne incarca cu energie pozitiva, asa ajuta si la eliminarea tensiunii acumulare pe parcursul zilei si a stresului.
  2. Te energizeaza– atunci cand ajungi acasa dupa o zi incarcata la serviciu, epuizarea ti se citeste pe fata, iar timpul alocat familiei va fi mult mai scurt. Astfel, daca faci sport in a doua parte a zilei, vei avea apoi suficienta energie pentru a termina tot ce ai de facut.
  3. Poti petrece mai mult timp facand sport– nefiind conditionat de timp, seara poti petrece mai mult timp facand sport.

 

Dezavantaje:

  1. Iti tulbura somnul– daca practici sport seara, inainte de culcare, e posibil sa ai dificultati la dormire ori un somn nelinistit din cauza hormonilor eliberati in timpul exercitiilor fizice. Exista insa si activitati fizice care te linistesc precum yoga sau pilates.
  2. Esti mai tentat sa renunti la sport– o invitatie in oras, oboseala acumulata pe parcursul zilei sau orice alt eveniment te poate distrage de la ceea ce ai de facut asa ca seara sunt sanse mai mari sa tragi chiulul de la sala de fitness.

 

Asadar, fie ca alegi sa faci exercitii fizice dimineata, fie ca alegi pranzul sau seara, important este sa nu sariti peste activitatea sportiva din viata voastra. Pe langa beneficiile pe care le aduce sanatatii, va ajuta sa eliminati stresul si va confera mult mai mult incredere in propria persoana si propriile puteri prin atingerea scopului final: slabire, tonifiere sau doar intretinere.

 

 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.