Dimineata ta incepe cu o cafea? Cercetatorii spun ca vei trai mai mult.
Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi si este considerata a fi foarte sanatoasa, datorita nutrientilor importanti si a antioxidantilor. Potrivit studiilor, bautorii de cafea prezinta un risc mai scazut pentru diferite boli.
Nu conteaza cantitatea, ci calitatea
Pe baza studiilor derulate, cercetatorii au gasit o legatura intre longevitate si consumul de orice tip de cafea, in orice cantitate. Persoanele care consuma bauturi pe baza de cofeina, fie ca vorbim despre cappuccino, espresso, espresso dublu sau decofeinizata, prezinta un risc cu 8% mai scazut de a suferi de o moarte prematura. Iar acesta creste usor in functie de cantitate: 16% pentru cei care beau sase, sapte cafele zilnic sau 14% pentru cei cu opt sau mai multe cafele.
De altfel, arata studiile stiintifice, exista 11 beneficii ale consumului de cafea.
Creste doza de energie si de concentrare
Datorita cofeinei, cafeaua ajuta la reducerea oboselii si ne ajuta sa avem mai multa energie. Imediat dupa ce am consumat cafea, cofeina este absorbita in sange iar de acolo pleaca spre creier. In creier, cofeina blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina care comanda creierului sa se linisteasca si sa adoarma. Adenozina este o substanta chimica prezenta in toate celulele umane, care functioneaza in creier ca neurotransmitator inhibitor.
Fara cofeina, adenozina provoaca somnul si suprima emotiile prin incetinirea activitatii nervoase. Potrivit studiilor, cafeaua imbunatateste diferite aspecte ale functiei cerebrale – inclusiv memoria, starea de spirit, vigilenta, energia, timpii de reactie si functia mentala generala.
Ajuta la arderea grasimilor
Sunt studii care arata ca aceasta substanta poate ajuta la accelerarea metabolismului cu 3-11% si studii care indica faptul ca aceasta poate arde pana la 10% din grasimi, in cazul persoanelor obeze, si pana la 29%, in cazul persoanelor normoponderale.
Imbunatateste performanta fizica
Cofeina stimuleaza sistemul nervos, semnaland celulelor nervoase descompunerea celulelor de grasime. Totodata, cofeina creste si nivelul adrenalinei in sange, hormon care pregateste corpul pentru efort fizic intens. Cofeina descompune grasimea corporala, transformand acizii grasi liberi disponibili in combustibil.
Contine nutrienti esentiali
Stiati ca o singura cana de cafea contine 21 de nutrienti esentiali?
- Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica de referinta,
- Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnica de referinta,
- Magneziu si potasiu: 3% din doza zilnica de referinta,
- Magneziu si niacin (vitamina B3): 2% din doza zilnică de referinta.
Poate reduce riscul de Diabet de tip 2
Cafeaua joacă un rol important în corectarea hiperglicemiei, a nivelului anormal al lipidelor și al nivelului de grăsime din corp. Diabetul de tip 2, caracterizat prin cresterea nivelului zaharului din sange, afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Studiile arata ca persoanele care consuma cea mai mare cantitate de cafea au un risc de 23-50% mai mic pentru aceasta boala, iar un alt studiu subliniaza o reducere de pana la 67%.
Nu uitati: fiecare ceasca de cafea a fost asociata cu reducerea de pana la 7% a riscului de diabet zaharat de tip 2.
Ne poate proteja de Alzheimer si Dementa
Boala Alzheimer este cea mai des intalnita boala neurodegenerativa si cauza dementei in intreaga lume. Desi nu a fost inca descoperit un leac al acestei boli, exista anumite masuri ce pot fi luate: alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice, precum si consumul de cafea. De altfel, sunt studii care arata ca iubitorii de cafea prezinta un risc de 65% mai scazut pentru Alzheimer.
Cofeina reduce riscul bolii Parkinson
Boala Parkinson este a doua boala neurodegenerativa, ca si raspandire, imediat dupa Alzheimer. Ca si in cazul celei din urma, nu exista leac, dar exista studii care arata ca bautorii de cafea prezinta un risc mult mai redus de Parkinson, mai exact cu 32-60%.
Ne ajuta in lupta cu depresia
Depresia este o boala serioasa care duce la scaderea calitatii vietii. Un studiu publicat de Harvard in 2011 arata ca femeile care au baut mai mult de 4 cafele pe zi prezinta un risc cu 20% mai scazut de depresie. Un alt studiu realizat pe un numar de 208.424 de indivizi atesta faptul ca cei care au consumat mai mult de 4 cafele pe zi sunt cu 53% mai putin predispusi la sinucidere.
O sursa buna de antioxidanti
Cafeaua poate fi o buna sursa de antioxidanti, chiar mai buna decat unele fructe si legume. Mai mult decat atat, se poate spune ca este una dintre cele mai sanatoase bauturi de pe planeta.
Are efecte benefice si asupra cancerului
Numeroase studii au legat consumul de cafea de reducerea riscului de a face mai multe tipuri de cancer. Acest efect se datoreaza proprietatilor antioxidante ale cafelei, dar si celor care impiedică mutageneza. Recent, un nou studiu a demonstrat efecte benefice si in cadrul cancerului colorectal.
- Primul studiu care a demonstrat efectul cafelei in cancerul endometrial, a inceput in anul 1980 si a fost realizat pe un numar de 67.470 de femei. Pe parcursul a 26 de ani de monitorizare, au fost semnalate 672 de cancere endometriale. Nu s-au observat diferente intre consumul a mai putin de 4 cani de cafea pe zi si cosumul redus sau absenta consumului de cafea. Totusi, cand a venit vorba despre femeile care au consumat minimum 4 cani de cafea pe zi, s-a observat o scadere a riscului cu 25%.
- Al doilea studiu care a analizat consumul de cafea regulat si cancerul de prostata, a fost realizat pe 47.911 barbati si a inceput in anul 1986. S-a observat ca in cazul barbatilor care au consumat cel putin 6 cani de cafea pe zi, riscul de a dezvolta cancer de prostata a scazut cu 18%.
- De asemenea, mai multe studii au demonstrat o scadere cu 36% a riscului de cancer al cavitatii bucale si faringe.
Poate contribui la protejarea ficatului
Consumul de cafea poate proteja ficatul, incetinind progresia fibrozei hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool si de virusul hepatitei C si reduce si riscul de carcinom hepatocelular. De asemenea, cei care au o predispozitie genetica de a face hepatita alcoolica si nu consuma cafea regulat au un risc mai mare de a dezvolta boala.
S-a demonstrat, de asemenea, o legatura benefica dintre consumul de cafea si scaderea mortalitatii. Beneficiile au fost observate in diverse tari europene, diverse rase si diverse grupuri etnice.
- Primul studiu este un studiu masiv efectuat in California pe o cohorta alcatuita din mai multe tipuri de rase, care a fost aleasa intre anii 1993 si 1996. Observarea indivizilor a continuat pana in anul 2012. S-au înregistrat 58.397 de decese din 3.195.484 in timpul monitorizarii. Comparand cu lipsa consumului de cafea, consumul a fost asociat cu scaderea mortalitatii totale, dupa ce s-au ajustat alte cauze ca fumatul sau bolile.
- Al doilea studiu care a demonstrat aceleasi beneficii, masurand insa si cantitatea de cafea care ar trebui consumata – cel putin 4 cani de cafea pe zi, pentru rezultate pozitive, a fost efectuat pe populatii europene din 10 tari.
Desi beneficiile sunt nenumarate, exista si anumite riscuri care trebuie luate în calcul: poate inrautati anxietatea, insomnia si, eventual, mari riscul de a face glaucom. O analiza efectuata in 2012 asupra inregistrarilor medicale ale 75.000 de femei a scos la iveala faptul ca exista o corelatie intre consumul mare de cafea si dezvoltarea glaucomului exfoliativ.
Pentru a va asigura ca va puteti bucura de toate beneficiile pentru sanatate, evitati excesul de zahar sau chiar inlaturati-l din cafeaua voastra! In cazul în care ea tinde sa va afecteze somnul, atunci nu o consumati dupa orele 14.
Asadar, cred ca putem concluziona faptul ca aceasta bautura nu constituie o amenintare, asa cum ar crede unii. Ca in toate lucrurile si actiunile pe care le facem, trebuie sa avem grija la moderatie!