Nutritie

Organismul tau are nevoie de un refresh?

Stiti zicala „esti ceea ce mananci”? Mancarurile traditionale vor reprezenta tot timpul o ispita, iar cum noi suntem obisnuiti sa te infruptam din toate bunataturile cu siguranta vom degusta. Daca in aceasta perioada a sarbatorilor de iarna ce tocmai au trecut, v-ati permis deliciile traditionale un pic peste masura, acum, cu sigurana, corpul va simti nevoia de echilibru in alimentatie. 

Suntem ceea ce mancam si astfel se explica de ce unele reprezentante ale sexului frumos stralucesc si au o energie debordanta, in timp ce altele sunt prezente la usa cabinetului medical. Este timpul sa dam mai multa importanta alimentatiei si implicit, digestiei sanatoase. 

De ce este importanta digestia? 

Fiindca toate substantele nu­tri­tive absorbite prin intestin intra mai departe in fluxul sanguin, pentru ca mai apoi sa fie prelucrate de or­ga­nele specializate si, in final, distri­bui­te catre celule.
Digestia este un proces fiziologic prin care alimentele ingerate sunt descompuse si transformate treptat in substante asimilabile: aminoacizi din proteine, glucide cu molecula mica, acizi grasi, saruri minerale, vitamine si alti compusi necesari organismului. Pro­ce­sul incepe in cavitatea bucala, iar cea mai mare parte se desfasoara in intestin, nicidecum in stomac, asa cum am fi tentati sa credem.  

Un organism sanatos asimileaza exact ceea ce ii trebuie din intreaga cantitate de alimente consumate. O parte ramane neasimilata, tranziteaza tubul digestiv si se elimina sub forma de scaun. Cata vreme fiecare bacterie isi indeplineste rolul, existand un echilibru intre cele „prietenoase” si cele cu potential patogen, totul decurge normal.

 

Cand apar senzatiile de disconfort abdominal? 

Bacteriile din flora intestinala, loca­lizate in principal in colon, descom­pun resturile de alimente prin doua mecanisme principale: fermentatia si putrefactia. Din descompunere, rezulta si gaze si cantitati de pro­dusi toxici si iritanti, indeosebi cand mecanismul de putrefactie predo­mi­na.
Atunci cand flora intestinala normala se modifica, ca urmare a alimentatiei dezordonate si dezechilibrate, a consumului de alcool sau al unor medica­men­te cu efect antibiotic, tranzitul se inceti­neste, procesele se modifica, apare senzatia de greutate in abdomen si balonare. De asemenea, pot sa apara si alte manifestari neplacute, ca flatulenta sau ragaieli.
 

De ce apar neplacerile

Cauza principala o reprezinta alimen­tatia necorespunzatoare si sedentarismul. In cazul unui tranzit intestinal lent, toxinele rezultate in urma descompunerii raman prea mult timp la nivelul intestinului gros si pot fi absorbite in organism.

De asemenea, intestinul inmagazineaza resturile alimentelor consumate mai multe zile, deci e normala senzatia de greutate in abdomen. Atunci cand alimentele tranziteaza tubul digestiv intr-un interval de 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. In cazul unei durate de peste 72 de ore, vorbim deja despre constipatie. 

 

Colonul aduna toate materialele toxice, iar daca nu este curatat in timp util, aceste pot incepe sa se descompuna. Acest lucru poate determina aparitia parazitilor, colonului iritabil si a cancerului colo-rectal. 

  • portie in plus de fibre– aportul de fibre te scapa de resturile acumulate in colon si pasteraza sistemul digestiv sanatos (painea integrala, faina de ovaz, orezul brun si cerealele integrale). 
  • Alege alimentele verzi- include legumele cu frunze verzi in dieta ta zilnica pentru a tine toxinele la distanta de colon.  

 

Rucola 

Acest aliment verde si usor preparat are un numar foarte scazut de calorii, grasimi, grasimi saturate si colesterol. Este un aliment crocant, incarcat cu fibre si cu vitaminele A, C şi K, precum si alti nutrienti. Studiile sugereaza faptul ca rucola este un aliment ideal pentru libidoul nostru, ajutand totodata la eliminarea toxinelor din organism! 

 

Sparanghel 

Sparanghelul este cunoscut in mod traditional drept aliment detoxifiant, deoarece contine amino-acizi care actioneaza ca un diuretic, eliminand retentia de apa din organism. De asemenea, acesta ajuta la accelerarea metabolismului pentru eliminarea alcoolului si a altor toxine. In acelasi timp, este o bogata sursa de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, C, E şi K, B6, acid folic, fier, cupru si chiar proteine.  

 

Broccoli 

Broccoli este un aliment ce are un numar foarte mic de calorii, fiind plin de fibre, vitamine si minerale, dar si antioxidanti puternici care pot imbunatati sansele de supravietuire a cancerului de san si reduce riscul de aparitie a cancerului de colon.  

 

Varza 

Varza este un adevarat pachet de vitamine, minerale, fibre si o cantitate mare de fitonutrienti ideali pentru a preveni cancerul. Glucozinolatul este un detoxifiant metabolic si sulfatul este un puternic anti-cancerigen – ambele componente ale verzei. 

 

  • Apa din abudenta – bea o cantitate mare de apa zilnic pentru a-ti asigura un colon sanatos. Prin consumul cantitatii corespunzatoare de apa in fiecare zi, poti tine la distanta constipatia, iti poti pastra pielea curata si hidratata si te protejezi de cancerul de colon. 
  • Un mar pe zi – un mar pe zi, tine doctorul departe. De ce? Pentru ca iti mentine colonul sanatos. Merele, strugurii si alte fructe pe baza de apa, precum pepenele rosu, iti curata sistemul de paraziti si de toxinele ce favorizeaza instalarea bolilor. 
  • Detoxifiere cu sucuri naturale – in timp ce fructele proaspete sunt bune pentru sanatatea colonului si intestinelor, sucul de fructe furnizeaza colonului si intregul corp vitaminele necesare, te scapa de excesul de materiale fecale si controleaza eliminarea lor. Consumat regulat in locul sucurilor carbogazoase si a cafelei, sucul de portocale sau mere contribuie la cresterea imunitatii si la eliminarea rapida a toxinelor.

 

Nu credem ca mai este nevoie sa tragem o concluzie, pentru ca o puteti face singuri, consultand lista presupuselor beneficii si pe cea a riscurilor, dar trebuie sa va reamintim: nu va infometaticonsumati alimente bogate in vitamine, minerale, proteine, carbohidrati si alti nutrienti esentialihidratati-va si faceti miscare! 

Pentru a slabi sau a ne mentine greutatea, medicii recomanda sa consumam zilnic 1200(femei)/1500 (barbati) de calorii, pe care sa le luam din alimente cat mai proaspete, neprocesate, cum sunt fructele, legumele, cerelalele integrale, peste si fasole.

Nu pierdeti din vedere un aspect important: miscarea (efectuate zilnic, 30 de minute de exercitii ajuta la dezvoltarea masei musculare si la arderea eficienta a caloriilor. 

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.