Inima este un muschi, sau, mai exact, un grup de muschi, asemanator in foarte multe feluri cu muschii de pe maini si picioare. Si exact asa cum exercitiile fizice ii fac mai puternici si ii imbunatatesc, la fel se intampla si cu sanatatea muschilor inimii. Astfel, cum putem spune ca vara deja s-a instalat, este o idee buna sa parasesti domiciliul pentru a iesi in aer liber si sa te bucuri de o intreaga experienta in materie de sport si exercitii cardio.
Exista o gama variata de exercitii cardio pe care le poti face in aer liber, pe care le poti combina intre ele pentru rezultate maxime.
Inainte de a va recomanda o serie de exercitii, consideram ca este important sa ne adaptam activitatea fizica si in functie de ceea ce ne inconjoara. Mai exact, exista multe parcuri publice si terenuri de agrement unde exista echipamente de fitness care pot fi utilizate in aer liber de catre oricine este binevoitor. Astfel de exercitii sunt preferate in mare parte de catre cei care s-au saturat de spatiul inchis al salii.
Utilizarea echipamentului de fitness in aer liber, respectiv a aparetelor de fitness exterior, poate oferi o gama larga de beneficii, inclusiv:
Gratuitatea exercitiile
Parcurile publice care instaleaza acest tip de aparate fitness exterioare ofera o optiune gratuita si sanatoasa. Acest lucru ajuta la economisirea costurilor lunare sau anuale atribuite achizitionarii abonamentelor la sala. Acest aspect este foarte important mai ales in randul persoanelor varstnice care doresc sau au deja o viata activa si isi doresc sa faca miscare.
De asemenea, aceste aparate au capacitatea de a incuraja mai multi oameni sa devina activi, tocmai prin prisma inexistentei costurilor. Majoritatea echipamentelor de fitness in aer liber sunt relativ usor si simplu de utilizat, iar in cazul in care exista neclaritati, instructiunile atasate pot fi de folos. Desi exista o diferenta referitoare la gama de exercitii ce pot fi efectuate, raportandu-ne la costuri, asta nu ar constitui o problema.
Combina rezistenta si antrenarea cardio
Exercitiile in aer liber utilizand aparatele fitness exterioare inseamna, de obicei, faptul ca exista posibilitatea de a combina o gama variata de antrenamente. Bicicletele, eliptica si alte echipamente din aceasta gama sunt excelente pentru cardio. Insa, combinand aceasta activitate cu exercitii de rezistenta pentru tonifierea si construirea musculaturii rezultatele vor fi vizibil mai bune. In seria echipamentelor utile se regasesc si prese pentru picioare, pentru a ajuta la directionarea diferitilor muschi in intregul corp. Combinarea diferitelor forme de exercitii fizice este cea mai eficienta modalitate de a ajuta la construirea musculaturii si la scaderea in greutate. Mai mult decat atat, muschii sunt mai eficienti la arderea caloriilor, astfel ca organismul arde mai multe calorii atunci cand are loc un mix de exercitii.
Alergatul pe scari
Unul dintre cele mai eficiente exercitii, alergatul pe scari, nu numai ca te ajuta sa arzi caloriile, dar este si o oportunitate de a-ti pune la treaba cvadricepsii si muschii fesieri.
Asadar, ia-ti echipamentul sportiv si da o fuga pe stadion. Profita de aerul curat, soare si incepe sa alergi pe scari.
Plimbarile cu rolele
O activitate in aerul liber potrivita pentru zilele frumoase de vara este mersul cu rolele. Aceasta activitate reprezinta o alta modalitate de antrenare a cvadricepsilor si poate fi comparata cu alergatul. Mai trebuie subliniat faptul ca genunchii trebuie sa fie indoiti cand te deplasezi, iar picioarele sa fie cat mai intinse in spate. In acest mod, pui mai multa tensiune pe cvadricepsi si te va ajuta sa lucrezi mai bine muschii exteriori ai coapselor.
Alergatul la deal
Un alt exercitiu cardio pe care poti sa-l faci in aer liber este alegatul la deal. Ca si correspondent al acestui exercitiu este antrenamentul pe intervale. Inainte de a incepe trebuie sa-ti faci un plan bine definit: cat de mult vrei sa alergi, pe ce distanta, sa gasesti o zona potrivita pentru aceasta activitate sis a-ti stabilesti si ce distanta vrei sa parcurgi. Daca vrei sa alergi mai putin timp, cu intensitate mare atunci este indicat sa cauti un deal mai abrupt si mai scurt. In schimb, daca doresti sa parcurgi o distanta mai mare, atunci ai nevoie de un deal mai lung, cu o inclinație a pantei de alergare mai lina, fara obstacole. Indiferent de distanta aleasa, nu uita sa alergi intotdeauna la deal, iar apoi, cand revii jos, sa mergi normal.
Si sa nu uitam si de alte activitati care ne ajuta in antrenarea corpului nostru precum voleiul, tenisul, ciclismul si chiar drumetiile.
Pentru a te bucura de beneficiile voleiului nu este nevoie neaparat de o plaja cu nisip si o atmosfera incinsa. Poate fi practicat si in gradina casei, intr-un parc destul de spatios sau chiar intr-o zona de agrement. Poate fi folosit ca o forma de antrenament cardio care sa te ajute sa arzi ceva calorii, in special daca joci o perioada mai lunga de timp.
Dupa cum spuneam, indiferent ca esti la munte sau la mare, acasa sau in parc, alege sa joci volei cu prietenii.
In ceea ce priveste tenisul, trebuie sa afli ca este este un sport foarte intens care te va tine constant in miscare si va arde in jur de 400-600 de calorii pe ora, bineinteles in functie de efortul depus.
Daca nu v-am convins cu cele doua, atunci va spunem ca ciclismul este o alta forma de antrenament cardio care nu doar ca va lucra picioarele, ci va contribui la bunastarea fiecaruia. Mersul prin natura, peisajele sau distractia pedalatului impreuna cu prietenii poate aduce un zambet pe chipul fiecaruia.
Iar daca nu preferi nici alergatul si nicio alta activitate in aer liber din cele mentionate, atunci drumetiile pot fi pe placul tau. Desi nu are aceeasi intensitate ca tenisul sau alergatul la deal, de exemplu, aceasta activitate te va ajuta sa faci miscare si sa depui putin efort.
Asadar, daca alegi sa mergi cu familia sau cu prietenii la munte, planuieste si o drumetie. Aerul curat, racoarea proaspata si cararile de munte te vor ajuta sa te deconectezi de rutina zilnica.
Acum, ti-am pregatit o serie de recomandari in materie de exercitii pe care le poti face in aer liber.
- Incepe din pozitia normala de fandare, cu piciorul stang in fata, genunchii usor indoiti, mainile in sold pentru echilibru.
Lasa-ti corpul in jos, iar printr-o miscare brusca, ridica-ti trupul, ridica genunchiul stang si lasa-ti toata greutatea pe piciorul drept. Recapata-ti echilibrul si repeta miscarea cu piciorul drept in fata.
- Incepe din pozitia normala de fandare, cu piciorul stang in fata, genunchii usor indoiti.
Intinde ambele brate in fata si impreuneaza palmele. Roteste-te din solduri 180° in dreapta, pana cand fandarea va deveni una cu piciorul drept in fata, apoi executa miscarea in sens invers, revenind la pozitia de baza. Incearca sa nu ridici soldurile in timpul miscarii. Nu doar ca va lucra picioarele si fesierii, cat si abdomenul prin aceste rotiri, dar pentru aceasta trebuie sa-l mentii tare si incordat.
- Incepe din pozitia normala de fandare, cu piciorul stang in fata, genunchii usor indoiti, mainile in sold pentru echilibru.
Lasa corpul in jos, pana cand genunchiul drept atinge podeaua si ramai o secunda in aceasta pozitie. Ridica soldurile pana cand piciorele se indreapta, iar apoi ridica-te si repeta miscarea cu piciorul drept in fata. Va intari musculature asa cum nu ai sperat!
- Incepe din pozitia normala de fandare, cu piciorul stang in fata, genunchii usor indoiti, mainile in sold pentru echilibru.
Lasa-ti trupul in jos si toata greutatea pe piciorul stang, iar apoi ridica piciorul drept de la sol si, printr-o miscare brusca, ridica putin piciorul stang, transferand toata greutatea pe dreptul. Repeta aceste mici sarituri in fata si in spate de cate ori poti. Nu doar ce va lucra intens si picioarele, cat si fesierii.
- Incepe din pozitia normala de fandare, cu piciorul stang in fata, genunchii usor indoiti, mainile in sold pentru echilibru.
Lasa-te in jos, iar printr-o miscare rapida, sari cat de sus poti si roteste soldurile 180°in dreapta, astfel incat sa aterizezi intr-o pozitie de fandare cu piciorul drept in fata. Sari in sens invers, aterizand in pozitia de start.
- Alergarea rapida cu ridicare genunchilor la piept si alergarea cu picioarele la spate au ca sport fortificarea muschilor picioarelor si a fesierilor. Reprezinta un exercitiu usor de realizat sau prin mai multe repetari creste poate contribui si la cresterea rezistentei.
De multe ori, rutina unui antrenament ne face sa nu ne mai gandim cu atat de mult entuziasm la cele cateva zeci de minute petrecute la sala sau dedicate miscarii acasa. De aceea, incurajam schimbarea mediului si iesirea din monotonie! Fie ca alegerea va fi tenisul, alergatul pe deal, fandarile sau orice alt tip de exercitiu, miscarea este intotdeauna binevenita.
Daca doriti ca rezultatele sa fie si mai vizibile, va invitam sa incercati gama noastra de accesorii fitness!
Mult spor.