Stiati proverbul „omul mananca o treime din portie ca sa traiasca el insusi si doua treimi ca sa traiasca doctorii”? Exista numeroase studii care incearca sa demonstreze faptul ca in tarile civilizate, cantitatea de alimente consumate zilnic este mult mai mare decat ar fi necesar. Orice ospat aduce kilograme in plus. Cine vrea sa scape de ele, face sport si pe o alimentatie sanatoasa.
Atunci cand tentatiile se afla chiar in fata noastra, cand friptura troneaza pe masa, sustinuta de feliile de drob si oua rosii, plus desertul delicios este foarte greu sa apelam la cumpatare. Specialistii ne recomanda insa sa spunem „stop” mancarurilor grele.
Este o realitate faptul ca oamenii in timp de sarbatoare fac un abuz culinar. Iata cateva pe care dorim sa le aducem in atentia voastra:
Folosirea abuziva a fainii albe
Valoarea nutritiva a fanii albe este mai scazuta decat in cazul celei integrale deoarece nu se retine decat o parte din bobul de grau, iar in partea alba a fainii raman cele mai saracacioase elemente nutritive. Cu cat faina din care se fabrica painea este mai alba la culoare, cu atat deficitul aminoacidic al proteinelor din grau se accentueaza. Aminoacizii esentiali, inclusiv cei din bobul de grau, nu pot fi sintetizati de organism.
De ce ar trebuie sa renuntam la folosirea exclusiva a painii albe si a produselor de panificatie care o contin?
Acestea contin numerosi aditivi chimici. In ultimii ani, mai multe asociatii de protectie a consumatorului din lume au demonstrat nocivitatea E-urilor. Iar in tara noastra situatia este alarmanta, intrucat multi dintre aditivii acceptati de autoritatile romane au fost catalogati drept toxici in alte tari civilizate, iar altii netoxici au fost respinsi.
Alt mare dezavantaj al produselor de panificatie este:
ZAHARUL
Dezavantajele folosirii zahărului
In primul rand,contine numerosi aditivi chimici. Apoi, prin procesul de rafinare, zaharul pierde mineralele si vitaminele, iar pentru a fi metabolizat, sustrage aceste elemente din organismul uman. In concluzie, zaharul nu numai ca nu aduce, dar chiar priveaza organismul de elemente nutritive.
Excesul de zahar stimuleaza pana la epuizare productia de insulina a pancreasului, astfel favorizand aparitia diabetului.
Alte riscuri la care se expun consumatorii de zahar costau in: cresterea frecventei cariilor, riscul de poluare microbian, favorizarea obezitatii etc. Studiile recente pun pe seama zaharului aparitia a numeroase tipuri de cancer, in special cancere genitale la femei si cancer colorectal.
Ce avem voie sa mancam de Paste?
Carnea de miel este bogata in proteine, vitamine si microelemente. Tot in categoria alimentelor sanatoase putem incadra si ouale, adevarate complexe energetice naturale, dar si in cazul aceastora se recomanda masura.
Nu ne mai ramane decat sa ne limitam cantitativ in privinta consumului acestor doua alimente de baza ale mesei pascale, iar pentru a ne satura si socializa la masa traditionala am putea opta din plin pentru salate verzi, diverse cruditati, castraveti, rosii etc. In nici un caz nu combinati mielul garnitura de cartofi. Astfel de combinatii sunt adevarate bombe calorice!
Diferitele forme pe care le capata ciocolata in aceasta perioada, iepuras, oua etc., sunt la mare cautare. Insa, mare grija! Un ou de ciocolata are peste de 500 de kcal si 30 g de lipide, care ajung direct in stratul adipos. De asemenea, cozonacul insiropat din cofetarii are un continut caloric foarte mare.
Daca vrei sa iti pastrezi silueta si dupa sarbatori, opteaza pentru variantele mai light ale cozonacului, ciocolatei etc. Sugestiile noastre ar fi fructele pentru desert, salata de fructe, prajiturile mai light, nu foarte insiropate.
Sfaturi
- evita sucurile de portocale, rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide ce pot declansa indigestie;
- refuza bauturile carbogazoase pentru a evita balonarea;
- mesteca suficient alimente pentru a evita tulburarile gastrointestinale;
- poti face un desert delicios cu un minim de calorii din capsuni sau alte fructe dupa propriul gust, aranjate intr-o cupa, ornate cu frisca- varianta light si cu indulcitori naturali;
- evita consumul de alcool, mai ales a excesului de vin alb sau a bauturilor foarte puternic alcoolizate care nu fac decat sa ingreuneze digestia;
- opteaza pentru ceaiurile calde pentru a preveni constipatia si pentru a usura digestia si absorbtia nutrientilor;
- plimbare usoare dupa masa;
- miscarea poate stimula eliberarea hormonilor care incurajeaza activitatea digestiva;
- evitarea stimulentilor;
- evita cofeina din cola, cafea, ceai negru, ciocolata pentru ca pot favoriza spasmele tractului digestiv;
- nu uita de hidratare cu apa, tine la indemana o sticla de jumatate pe care nu uita sa o umpli constant!
Dupa mesele consistente si extrem de diversificate de Paste, nutritionistii ne recomanda sa recurgem la produse mai usoare, precum fructele sau legumele, iar revenirea la kilogramele initiale sa se faca treptat si in niciun caz prin infometare.
5 pasi spre revenire
Primul pas pentru a ne reveni dupa mesele copioase este sa ne hidratam cat mai bine si constant. Apa ar trebui consumata si doar atat, nu sucuri sau alte lichide acidulate. Putem adauga in aceasta categoria si limonada fara zahar, supe, ciorbe. Astfel, va veti recapata rapid energia si vom ajuta chiar la reducerea retentiei de apa.
Pasul doi consta an consumul mai mare de legume, alimente verzi. Trebuie sa consumam in special salate cu verdeturile de sezon, rucola, spanac, leurda, chiar si gatite, cum ar fi urzicile. Radacinoasele, precum telina, morcov, sfecla rosie, pot fi facute si sub forma de suc sau diferite combinatii de smoothiuri. Pe aceasta cale, aportul de potasiu si magneziu va ajuta la eliminarea excesului de sare.
Dupa aceasta perioada incarcat caloric, este necesar sa reducem consumul de alimente „grele”.
Fie ca vorbim de carne, oua sau cozonac si pasca, trecem acum pe alimente mai usoare precum peste, iaurt, legume, fructe. Acestea vor oferi pauza necesara aparatului digestiv si vor aduce nutrientii esentiali de care avem atat de mult nevoie.
Condimentele ajuta, de asemenea, digestia. Ghimbirul poate fi inclus în retetele de carne sau chiar in limonada.
Nu in ultimul rand, miscarea este esentiala dupa mesele bogate de sarbatoare. Cea mai buna si rapida solutie pentru arderea caloriilor in exces este sportul. Este recomandat ca la inceput sa alegem plimbarilein aer liber, continuand cu gimnastica, alergare, bicicleta sau orice forma de activitate fizica. Se poate creste intensitatea dupa rezistenta propriului organism.
Asadar, nu uitati. Acordati-va in primul rand timp pentru refacere si aveti grija la alimentatia de revenire. Nutritionistii spun ca in medie romanii iau in greutate de sarbatori in jur de un kilogram. Iar daca luam in considerare faptul ca populatia Romaniei manifesta o inclinare spre obezitate, sfaturile noastre nu ar fi de neglijat si sportul nici atat.