Efecte Sport

Antrenamentul functional – beneficii neasteptate

Cu mult timp in urma, antrenamentul functional era destinat pregatirii sportivilor de performanta cu scopul de a dezvolta anumite aptitudini si calitati specifice. Exercitiile din cadrul acestui tip de pregatire dezvolta forta musculara, cresc flexibilitatea si, mai mult decat atat, antreneaza toti muschii corpului. Implica seturi de exercitii care ne permit sa indeplinim sarcinile de zi cu zi in mod eficient.

Unde isi are originea antrenamentul functional? Toate exercitiile pe care acesta le cuprinde provin din gimnastica de recuperare. Perfecte pentru recuperarea corpului, toate acestea il determina sa raspunda cat mai bine sarcinilor cotidiene, fara a suprasolicita articulatiile sau coloana.

Asa cum stim cu totii, o zi ne poate aduce diverse provocari in materie de miscare precum caratul sacoselor, ridicarea copilului in brate, rasuciri si intoarceri. Imitarea acestora si folosirea unor accesorii specifice (minge, banda, greutati) reprezinta unul dintre cele mai eficiente moduri de antrenament. Ca o reinterpretare a metodelor de antrenament traditionale, functional training reprezinta renuntarea la aparatele fixe si la greutatile foarte mare si pregatirea folosindu-se cu intaietate greutatea corpului si miscarile libere.

 

Principiile pe care se bazeaza antrenamentul functional

Principiul de la care porneste practicarea lui il reprezinta: exercitiile prin care corpul se misca nefiind restrictionat, fara bariere, fara limite. Conceptele cheie sunt:

  • miscari multi-plane – aici se lucreaza in toate cele 3 planuri de miscare
  • miscari integrate – implica folosirea intregului corp
  • miscari complexe – solicitarile au loc atat la nivel fizic cat si la nivel psihic.

Pozitia principala de antrenament este din stand, intrucat punctul principal si normal de contact cu pamantul sunt picioarele. Exercitiile de functional training sunt realizate cu saci, scari, obstacole, rezistor de viteza, echipamente de box, mingii medicinale, gantere, banci, haltere, TRX si altele.

 

Scopul antrenamentului?

Probabil va intrebati ce efecte poate avea acest tip de antrenament. Ei bine, prin folosirea intregului corp si prin intensitate, principalele beneficii sunt obtinerea unui efect metabolic si cardiovascular, care ajuta la dispersarea tesuturilor adipoase din corp si la imbunatatirea sistemelor aerobe si anaerobe. Mai mult decat atat, datorita implicarii tuturor grupelor in cadrul exercitiilor previne accidentarile sau ajuta la reabilitarea dupa anumite accidentari, asa cum am mentionat anterior provenienta din gimnastica de recuperare.

Antrenamentul functional ofera libertatea de a-l practica atat individual, cat si in grup si ajuta la cresterea nivelului de testosteron din corp.

 

Alte beneficii de care va puteti bucura:

Imbunatatirea posturii

Antrenamentul functional poate corecta postura incorecta si dezechilibrele musculare cauzate de tensiunile zilnice, locul de munca stresant, stilul de viata haotic sau diverse provocari pe care le intampinati.

Arderea grasimii

Da, antrenamentul functional poate ajuta la arderea grasimilor, folosind exercitii pentru intregul corp care imbunatatesc forta, rezistenta si accelereaza metabolismul. Intr-o sedinta de antrenament de acest fel, numarul de calorii arse este unul foarte mare, pana 1200 de calorii pe ora, cu un efort care nu implica altceva decat propria greutate.

Tonifierea musculara

Asa cum va povesteam anterior, sportivii, gimnastii de exemplu, folosesc constant diverse tipuri de antrenament folosindu-si propria greutate. Astfel, exercitiile functionale dezvolta corpuri puternice si fit.

Stabilitatea

Fiind in stransa legatura cu primul beneficiu, fiecare sesiune de antrenament include principii pentru flexibilitate, mobilitate, stabilitate a zonei de core, echilibru si forta pentru a-ti mentine permanent corpul intr-o stare de bine.

 

Dezvoltarea zonei de core (abdomen, zona lombara, fesieri)

Un antrenament functional implica activarea muschilor zonei de core, educand-o sa stabilizeze coloana impotriva unei forte exterioare printr-o multime de tipare de miscare diferite si pozitii corporale.

De ce este important sa antrenezi abdomenul si zona de core?
•    reduci durerile de spate
•    imbunatatesti postura
•    creste nivelul energiei generale.

 

Sunt antrenamentele functionale potrivite pentru oricine?

Ca si in cazul tuturor exercitiilor fizice, este foarte important sa discutati cu medicul vostru daca incepeti un antrenament de orice tip, pentru a vedea daca sunteti apti de efort fizic. Este bine sa evitati un antrenament functional la un nivel intens, mai ales la inceput, pentru a nu va accidenta. Este recomandat sa cresteti treptat intensitatea, permitand organismului sa se adapteze la miscari noi. Aproape oricine poate incorpora antrenamentul functional in programul lor de fitness, insa colaborarea cu un profesionist de fitness este una din cele mai bune modalitati de a va asigura ca antrenamentul este unul sigur si eficient.

 

Acum, daca am vorbit despre diversele avantaje pe care le are acest tip de antrenament este bine sa stiti si ce se afla de partea cealalta a baricadei. Dezavantajele pe care le poate avea sunt reprezentate in prima faza de dificultatea de a executa unele exercitii, care necesita atentie, iar in caz contrat pot duce la traumatisme. De exemplu, in cazul in care face o serie de abdomene utilizand mingea medicinala, iar in pozitia de plansa va pierdeti echilibrul puteti risca sa va accidentati. De asemenea, riscul de a alege o greutate necorespunzatoare este la fel de intalnit. Punand o presiune prea mare asupra corpului printr-un antrenament excesiv nu va va ajuta. Trebuie adaptate, desigur, in functie de rezistenta fiecaruia.

 

Asa cum v-am obisnuit, va prezentam cateva sfaturi pentru a veni in ajutorul vostru:

  • Incepeti cu un antrenament de 30 de minute.
  • Initial lucrati cu propria greutate, treptat se adauga si accesoriile pe care vreti sa le utilizati.
  • Odihniti-va cate 1 minut dup1 fiecare set si 2 minute dupa fiecare exercitiu.
  • Incepe-ti cu 2-3 actiuni intr-un exercitiu, de exemplu, flotare – ridicare – tractiune sau ridicarea greutatii – genuflexiuni – 2 fandari.

 

Ce spuneti? Ii da-ti o sansa sau l-ati incercat deja?

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *