Fiind unul dintre cele mai usoare si cunoscute echipamente sportive, banda de alergare este un aparat fitness nelipsit din salile de forta si este un excelent asa zis „antrenor” pentru cei care doresc sa faca miscare in confortul propriului camin.
Printre caracteristicile sale se afla rezistenta atat in timp, cat si a kilogramelor pe care aceasta le poate sustine, fapt ce o face sa fie o investitie foarte buna. Simpla si usor de adaptat unor antrenamente eficiente, alaturi de o alimentatie corespunzatoare va poate aduce rezultatele mult dorite.
Daca nu esti inca convins de utilitatea ei si probabil te intrebi daca ar fi intr-adevar potrivita pentru tine, speram sa obtii raspunsul in cele ce urmeaza.
Ce este o banda de alergare?
In primul rand, pentru a evapora orice urma de indoiala consideram ca este important sa intelegem ce reprezinta ea in adevaratul sens al cuvantului.
O banda de alergare este un aparat ce poate imbraca diferite forme si are diverse intrebuintari: mers, alergat, urcat sau chiar in timp ce ramai pe loc. Benzile de alergare pot avea multe forme diferite, dar toate au aceeasi definitie de baza. In componenta sa include o suprafata plana, mobila reprezentata de o banda rulanta care este atasata de rotile de sub corpul aparatului. Astfel, suprafata cu pricina se afla in permanenta in miscare si, astfel, creaza si nevoia sportivului de miscare.
Povestea din spatele benzii de alergare
Asa cum stim cu totii, o banda de alergare poate simula miscarile implicate in mers sau alergat. Miscarea si fizica unei benzi de alergare permit alergatorilor si celor care merg pe ea sa parcurga aceeasi distanta pe care ar face-o pe suprafata standard, indiferent de unitatea de masura.
Dar cum a aparut ea?
Facand un pas in spate si admirand intregul progres al societatii, putem afirma cu mandrie faptul ca benzile de alergare au o istorie destul de ampla si de variata. Uimitor, dar se considera ca benzile initiale au aparut acum peste 4000 de ani, acestea avand utilizari industriale diferite.
Pentru a face o paralela si pentru a-i intelege evolutia, structura modelelor timpurii consta in niste roti mari, cu trepte, conectate cu alte dispozitive si device-uri. Actionarea manuala a benzilor determina celelalte echipamente si roti sa se invarta, ceea ce era utilizat pentru lucruri precum ridicarea de galeti de apa, sau chiar pentru macinarea granelor la moara.
Mai tarziu au aparut si alte tipuri de roti, iar mai apoi benzile erau utilizate pentru pedeapsa din lagarele de munca si inchisori a detinutilor. Erau in general verticale, cu o roata montata pe o axa orizontala si imitand practic o scara fara sfarsit. In timp ce unele inchisori foloseau aceste roti ca pedeapsa dar si ca recreere, ele erau folosite si pentru generarea de energie sau pentru macinarea de cereale.
Prima banda de alergare, inventata de Staub s-a numit PaceMaster 600. Odata finalizata, Staub a incercat sa gaseasca primii clienti – vanzatorii de echipamente de fitness. Din acel moment, lucrurile au luat amploare, iar in zece ani, benzile de alergare au ajuns in cele mai renumite sali de sport din tara, si in multe case de asemenea.
Astazi benzile de alergare pot fi utilizate pentru orice, de la exercitii cardio generale pana la recuperare, insa in ciuda acestei evolutii, conceptul a ramas acelasi.
Avantajele cu care vine la pachet
Mersul si alergatul sunt probabil cea mai simpla forma de exercitiu din toata istoria umana, ceea ce se traduce prin utilizarea benzilor. Indiferent de varsta sau de rezistenta pe care o are, oricine poate merge sau alerga pe suprafata unei benzi.
Asa cum este si in viata de zi cu zi, simplitatea este cea mai buna forma de motivatie, indiferent daca esti acasa sau la o sala de fitness. Exercitiul in aer liber isi merita toate laudele si avatanjele care i se aduc, insa, cu toate acestea, daca climatul nu te ajuta, atunci alternativa poate fi cea mai buna alergare.
Alergarea si mersul pe jos in aer liber pot fi minunate, dar, de asemenea, aduc multe pericole si neplaceri. Soferii neatenti, ceilalti pietoni care nu sunt atenti pe unde merg, cainii strazii care pot deveni foarte agresivi – toate acestea fac parte din riscurile care vin la pachet cu mersul pe jos si alergarea in aer liber. Cu o banda de alergat, poti evita toate astea.
O alta problema in ceea ce priveste mersul pe jos si alergarea in aer liber o constituie diferentele de calitate a suprafetei. Nu mentionam acest lucru doar din cauza unei imperfectiunii ce necesita a fi rezolvata, ci din pricina riscurile pe care le aduce. Asa cum ne este deja cunoscut, majoritatea celor care alearga in mod constant au auzit cel putin o data de cineva care si-a sucit o glezna sau s-a lovit la un picior neobservand o groapa, o bordura, sau orice alt risc pe care nu l-a putut evita.
Pe de alta parte, din aceeasi cauza a variatiei terenurilor, atunci cand alergi in aer liber vei intalni fie un deal abrupt, fie o portiune neasfaltata, ce vor determina accelerarea sistemului cardiac, ca si consecinta a depunerii unui efort mai mare.
Astfel, banda de alergare iti permite sa mentii acelasi nivel dificultate constant, perfect pentru cei care doresc sa arda o cantitate anume de calorii, sa mentina o anumita frecventa cardiaca pentru o perioada de timp etc.
Tipurile de benzi de alergare
Benzile de alergare sunt in esenta aceleasi in ceea ce priveste miscarile si actiunile de baza, dar exista cateva moduri diferite de actionare: banda magnetica, banda electrica si banda profesionala.
Daca optezi pentru banda magnetica, trebuie sa stii ca:
- Nu dispunde de motor electric (prin urmare costul este mai redus);
- Functioneaza impinsa de propriile picioare (asemenea alergatului pe o suprafata plana);
- Nu se poate seta viteza de functionare (eventual doar modalitatea de franare);
- Functiile optionale sunt mai putine;
- Feedbackul utilizatorilor: procesul de adaptare este mai dificil.
Banda electrica:
- Este actionata de un motor;
- Se poate seta viteza dorita, asa incat vei fi determinat sa alergi la viteza predefinita;
- Se poate regla gradul de inclinare (la majoritatea benzilor);
- Au mai multe functii optionale: masurarea pulsului, km parcursi, etc;
- Feedbackul utilizatorilor: este mai comoda fata de cea magnetica.
Banda profesionala:
- Banda de alergat profesionala are prin structura ei un plan inclinat sau orizontal, un afisaj unde poti tine sub observatie pulsul, viteza, distanta, caloriile etc;
- Un alt beneficiu al benzii de alergat profesionale este ca iti poti face un exerciutiu personalizat ideal pentru fiecare grupa musculara in parte.
Cate calorii poti lasa in urma?
Daca ati auzit vreodata faptul ca benzile de alergare nu sunt eficiente pentru arderea caloriilor, atunci trebuie sa stiti ca ati luat contact cu o stire falsa. Este o idee preconceputa foarte comuna, dar gresita. Benzile de alergare raman una dintre cele mai accesibile si mai eficiente modalitati de ardere a caloriilor, cu mentiunea ca aceasta se aplica atunci cand sunt folosite intre 30 de minute si o ora.
In ceea ce priveste numarul exact de calorii arse, acesta depinde de diferiti factori, precum greutatea persoanei, viteza alergarii sau mersului, tipul de organism al fiecaruia pentru ca sunt persoane care datorita arderilor rapide transpira abundent, iar atunci caloriile se elimina mai rapid, tipul de antrenament pentru care optati, precum si alti factori.
Conform specialistilor, o alergare de 20 de minute la o viteza de 9 km/h arde 229 de calorii, in timp ce alergarea la 12 km/h arde aproximativ 300 de calorii. In ceea ce priveste vitezele mai mici, o persoana care cantareste 155 de kilograme va arde 298 de calorii pe ora, la o viteza de 5.5 km/h, iar o persoana care cantareste 185 de kilograme va arde 356 de calorii pe ora la aceeasi viteza.
In consecinta, vrei sa-ti pastrezi forma fizica? Atunci te indemnam sa-ti achizitionezi o banda de alergat. Fie ca vei opta pentru banda magnetica, o banda electrica sau cea profesionala, corpul tau iti va raspunde la toate sacrificiile si te vei alege cu o stare de bine si o doza mai mica sau mai mare de tonifiere, dupa cat de dispus vei fi sa lucrezi.
Pentru a beneficia de toate caracteristicile unei benzi pe baza necesitatilor tale, te indrumam sa consulti site-ul nostru si vei face astfel cunostinta cu intreaga noastra gama de produse!