Efecte Sport

Alergarea in sezonul rece

In ultimii ani a devenit din ce in ce mai greu sa ne adaptam schimbarilor climatice. Tocmai ce scapam de vremea arzatoare si organismul nostru trebuie sa inceapa sa se obisnuiasca cu temperaturile cu minus. Nefiind pregatiti sa infruntam frigul, ori ne alegem cu diverse viroze, ori renuntam la orice forma de efort fizic, fie ca vorbim de mersul pe jos sau jogging. 

Insa, nu trebuie sa ne pierdem motivatia! Alergarea in sezonul rece are chiar multe avantaje, in detrimentul alergatului in sezonul canicular. De aceea, de cele mai multe ori, schimbarea rutinei poate fi o alegere excelenta pentru a ne ajuta in procesul de adaptare si pentru a face fata bolilor de sezon. Chiar daca alegeti sa faceti sport intr-un spatiu inchis, acasa sau la sala, trebuie sa stiti ca miscarea in aer liber pe astfel de temperaturi creste cu 12% consumul de calorii si, in acelasi timp, corpul consuma 32% mai multa grasime pentru a mentine caldura in corp. Asadar, arderea caloriilor vine la pachet cu arderea grasimilor.

 

Echipamentul adecvat

Initial, am putea crede ca tocmai facand miscare, transpiram si ne putem alege astfel cu o raceala. Daca imbracamintea este corespunzatoare, nu va veti confrunta cu dureri de plamani sau orice alt risc medical. Fiind tendinta de a lua cele mai groase haine drept echipament sportiv in zilele in care vreti sa iesiti pentru jogging, nu veti putea parcurge o distanta foarte mare. De ce? Pentru ca in momentul in care va creste temperatura corpului, acestea nu vor absorbi transpiratia.

De aceea, va recomandam sa optati pentru articole sportive ce sunt menite pentru a va veni in ajutor, mentinand temperatura corpului si absorbind si transpiratia. Alegeti pentru a va proteja de aerul rece un guler, care va pastra caldura si vaporii de aer din expiratie, reusind sa va protejati in acest fel plamanii. O alternativa pentru acest accesoriu ar fi cagulele speciale, care acopera si capul, si urechile, si gura sau nasul.

Tot la acest capitol intra si manusile. Sunt persoane care nu au o circulatie foarte buna sau resimt foarte repede frigul la extremitati. Totodata, pregatiti-va cu servetele sau un balsam de buze ce va pot oferi un confort in cazul care veti simti nevoia de hidratare a buzelor sau pur si simplu nasul incepe sa curga.

 

Respiratia

Un aspect foarte important si peste care nu trebuie sa trecem este procesul de respiratie in timpul joggingului. Inhalarea oxigenului se face pe gura, iar eliminarea lui se face pe nas. Pentru a va asigura ca este o crestere progresiva, trebuie sa constientizati si sa controlati si bataile inimii.

 

Incalzirea, mai mult decat necesara

Este si ar trebui sa fie nelipsita inainte de alergare, si cu atat mai mult, in conditii de temperaturi scazute. Astfel de exercitii necesita un timp suplimentar, intrucat riscul de a face o intindere musculara este foarte ridicat. Va recomandam ca dupa inceperea joggingului sa cresteti treptat intensitate, pana atunci cand simtiti ca organismul este pregatit sa faca fata efortului intens.

 

Alege zonele luminate si bine pavate

Pe o astfel de vreme, cand ploile sunt din ce in ce mai dese, iar acestea pot avea repercursiuni negative asupra drumurilor, trebuie alese cu atentie zonele preferate pentru alergat. Alege alei bine intretinute, iar aici putem mentiona si importanta atat de mare pe care o are incaltamintea.

Daca programul nu va permite sa acordati timp sportului decat seara, atunci este recomandat sa alegeti drumuri bine iluminate si circulate. Incidentele ne pasc in fiecare zi, iar atunci cand le putem evita, este de recomandat sa o facem.

 

Depasiti-va obiectivele si infringe-ti frigul

Desi atunci cand vremea este anevoioasa nu ne dorim decat sa ne relaxam in pat, la caldura, spargeti barierele si

porniti la drum. Cu muzica preferata in casti si gandul la obtinerea rezultatelor dorite, incepeti cu o alergare usoara si cresteti viteza progresiv, astfel incat sa puteti continua parcursul pentru cel putin 30 min. Daca totusi simtiti ca aveti nevoie si de o motivatie externa, rugati un prieten sa vi se alaturi acestui parcurs.

La intoarcere, pentru a reveni la temperatura normala a corpului, faceti o baie fierbinte, dar nu inainte de a scapa de hainele imbibate de transpiratie.

 

Cunoasteti-va limitele

Desi dorinta si motivatia pot fi peste limite, nu va expuneti riscurilor! Daca nu simtiti ca sunteti in putere, ca nu dispuneti de o conditie fizica adecvata unei efort precum joggingul pe temperaturi scazute, puteti alege varianta de a practica sport la domiciliu. Puteti opta astfel pentru o banda de alergat, bicicleta sau orice alt aparat de fitness care sa va ajute sa va mentineti in forma.

 

Nu va lasati pacaliti

 

Poate ca pe aceasta perioada rece nu simtiti atat de tare nevoia de hidratare. Dar, acum, cu atat mai mult trebuie sa consumati lichide. Indiferent de sezon, pentru cei care alearga, care aleg sa faca jogging, pentru sportivi apa este cel mai bun aliat. Aerul rece si vantul pot creste riscul deshidratarii, asadar, luati cu voi recipiente care sa nu va incurce in timpul antrenamentului si sa va asigure cele necesare.

 

Concluzia este ca alergarea in sezonul rece nu este ceva imposibil. Dupa o incalzire in prealabil, dotarea cu toate cele necesare hidratarii si protectiei la impotriva frigului, sunteti pregatiti de o sesiune de jogging. Pregatirea corespunzatoare va ajuta sa treceti peste cele cateva inconveniente si sa va bucurati de beneficiile pe care le poate aduce practicarea sportului, de obiectivele indeplinite si de o sanatate bine pusa la punct!

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *