Efecte Sport

Cum gestionam mancatul emotional?

Stresul, anxietatea, oboseala isi pun foarte usor amprenta asupra alimentatiei si astfel, se recurge de multe ori la o tendinta spre alegeri nesanatoase: junk food, multe dulciuri sau alte fixatii alimentare. Mancarea este o modalitate la indemana pentru a uita de stres. Atunci cand ne simtim coplesiti de stresul cotidian si problemele pun stapanire pe noi, pur si simplu ne refugiem in asa-zisul „ceva bun”.

 

Tulburari la nivel fizic si psihic

Mancatul pe fond emotional nu are nicio legatura cu foamea, cu nevoia noastra biologica de a ne hrani. Daca vorbim pe termen scurt, stresul poate diminua apetitul, iar in acest caz sistemul nervos trimite un mesaj glandelor suprarenale sa produca adrenalina si opreste pe moment foamea. In schimb, daca stresul persista in viata voastra, glandele suprarenale elibereaza cortizol, care este hormonul ce creste pofta de mancare.

De ce? Tocmai pentru a asimila energia de care avem nevoie pentru a ne apara.

Ati avut vreodata o pofta neexplicata de dulce sau de alimente bogate in grasimi? Acest lucru isi are raspunsul tot in cortizol, care fiind la un nivel destul de ridicat si, in combinatie cu insulina, are acest efect.

Ce trebuie stiut este si faptul ca nu doar persoanele care se confrunta cu stresul pot fi afectati de o alimentatie haotica, ci si acele persoane care au un stil de viata dezordonat precum: dorm mai putin decat ar avea organismul nevoie, consuma alcool sau au alte vicii ce dauneaza, fac putina miscare etc.

 

Cum controlam mancatul emotional

 

Construieste-ti un program alimentar regulat, sanatos si echilibrat pe care sa-l poti apoi adopta ca stil de viata. 

Evita dietele sau restrictiile alimentare, pentru ca acestea pot avea mai multe efecte negative in aceasta perioada decat ai crede. Ele pot genera frustrari si pofte intense ce pot favoriza episoadele de mancat pe fond emotional.

 

Un program de mese echilibrate din punct de vedere nutritional te poate ajuta, iar cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este sa elimini produsele de tip junk food din jurul tau. Pentru a mentine un nivel de energie constant puteti apela la alimente bogate in nutrienti si antioxidanti, iar daca doriti sa mai „rontaiti ceva„ cum s-ar spune alegeti migdale, stafide, afine, dar aveti grija la cantitati.

 

Elimina, pe cât posibil, tentatiile alimentare atat acasa, cat si la serviciu. Cu un program prestabilit al meselor si cu ingredientele potrivite, prepararea dinainte nu ar trebui sa fie o problema.

 

Foamea reala sau cea emotionala? Invata sa faci deosebirea dintre cele doua si urmareste cu atentie modul in care mananci si stabileste atunci te simti cu adevarat satul, fara sa exagerezi cu cantitatile. De preferat ar fi ca imediat ce starea de satietate se instaleaza, opreste-te din mancat pentru ca acela este semnalul ca organismul tau si-a luat tot ceea ce avea nevoie.

 

Activitati placute, sport sau mai multa miscare in aer liber. Gandeste-te la o activitate pe care o sa o incluzi ca obicei in viata ta si cu atat mai mult in acea perioada – o activitate pozitiva care sa-ti aduca linistea de care ai nevoie si fara sa implice alimente. Te va ajuta la mentinerea tonusului muscular sau pierderea in greutate, dar si la reducerea nivelului de stres si anxietate.

  • Stretching, meditatie sau yoga.
  • O plimbare pe jos sau cu bicicleta.
  • Exerciții de respiratie.
  • O conversatie cu un prieten sau un membru al familiei care te sustine.
  • Un jurnal in care iti scrii gandurile, in care iti eliberezi energia negativa si scrii de simti etc.

 

Identifica factorii emotionali declansatori. Asa cum probabil stii deja, in spatele mancatului emotional intotdeauna se ascunde o dezamagire, o necesitate, o frustrare, o tristete, o lipsa afectiva sau un gol emotional pe care nicio hrana biologica nu le poate acoperi. De aceea, este foarte important sa incerci sa tai raul de la radacini.

 

Nu ezita sa ceri ajutor. Daca simti ca nu poti trece peste acest impas si deja te confrunti cu o depresie careia nu-i poti face fata de unul singur, solicita ajutorul prietenilor, familiei sau apeleaza la un psiholog. Doar intelegand emotiile si sentimentele care stau la baza acestui comportament, poti descoperi metode de a le exprima, de a le accepta si de a le face fata fara a mai recurge la mancatul pe fond emotional.

 

Ofera-ti timp de relaxare. Poate de cele mai multe ori uitam cu totii sa mai intoarcem privirea si spre ceea ce avem noi nevoie si nu doar ceilalti. Acorda-ti timp nu doar in weekend sau in vacante, ci zilnic sau cel putin la 2-3 zile. Este bine sa incluzi in program timp pentru tine, cu activitati care te destind, care iti iau gandul de la griji, stres si alte asemenea.

 

Pauzele lungi si dese… Nu subestima pauzele: cateva minute de deconectare de la lucru iti vor limpezi mintea si te vor relaxa, cel putin pentru cateva minute.

 

Asadar, analizeaza perioada de dinainte pentru a putea identifica ce te-a ajus in aceasta stare, ce s-a intamplat, ce ti-a declansat acest obicei, si vezi daca gasesti anumite elemente declansatoare care te streseaza si te imping spre astfel de alegeri. De cele mai multe ori, obiceiul este atat de bine inradacinat in noi, incat nici nu-l mai constientizam. Infrunta-ti temerile si alege ce este mai bine pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *