Este deja cunoscut faptul ca hormonul stresului, cortizolul, reactioneaza atunci cand organismul resimte diverse amenintari, atacutri asupra stilului de viata. Fluctuatiile cortizolului in ziua de astazi sunt declansate, din pacate, de factorii de stres, de toata agitatia din timpul zilei, de lipsa de somn, iar lista poate continua. In continuare, nivelul ridicat al acestuia poate duce la tensiune arteriala ridicata si la un nivel crescut al glicemiei, rezistenta la insulina si chiar boli cronice precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2.
Pe de alta parte, nu trebuie nici ca nivelul de cortizol sa fie unul prea mic pentru ca acest lucru determina o oboseala generala, lipsa apetitului sau o tensiune arteriala scazuta. Nivelul scazut de cortizol poate duce la oboseala generala, la lipsa apetitului si la tensiune arteriala scazuta.
Si cum echilibrul reprezinta cheia succesului in absolut orice, pentru a mentine cortizolul sub control, suntem nevoiti sa gestionam perfect stresul. Acest lucru poate fi dificil atunci cand te afli in preajma sesiunii, a unui examen important, un preajma unui interviu sau, mai ales, atunci cand esti la dieta. De ce? Pentru ca tocmai atunci dieta in sine este un factor de stres pentru organism si mai ales pentru psihic!
O dieta eficienta este cea care iti creaza un deficit caloric, fapt ce va fi interpretat de catre organism ca o restrictie si tocmai de aceea mentionam efectele dietei in contextul nivelului de cortizol ridicat. Acum, apare intrebarea cum putem reduce starea de stres?
-
Evita bauturile pe baza de cafea si cele energizante!
Atunci cand treci printr-o perioada stresanta, cofeina nu va face decat sa contribuie la acest lucru. Nu faceti greseala de a cadea in capcana bauturilor precum cappucino, care desi nu contin o cantitate mare de cofeina, tot reactioneaza ca un accelerator al energiei. De asemenea, aceasta contribuie si la cresterea in greutate atunci cand regimul alimentar este unul nesanatos.
Asadar, evitati consumul excesiv de cofeina pentru a reduce din stresul prelungit.
-
Evita alcoolul!
Fie ca vrem sa acceptam sau nu, alcoolul stimuleaza hormonul de stres, avand un efect depresiv. Tensiunea, irascibilitatea, insomnia se numara printre cateva efecte ale secretiei de adrelina ce are loc in timpul consumului. De retinut este si faptul ca acesta poate determina stocarea grasimii in jurul inimii si, cu siguranta, slabeste functia imunitara si impiedica ficatul sa elimine toxinele din organism.
-
Evita alimentele procesate!
Pe langa faptul ca acest tip de alimente contribuie la cresterea in greutate, acestea cresc si nivelul hormonului de stres. Cum? Alimentele procesate precum sunt chipsurile, covrigeii, produsele de patiserie, biscutii etc. cresc nivelul de cortizon. Astfel, organismul face un efort pentru a procesa aceste alimente si isi foloseste propriile rezerve (minerale, vitamine).
-
Evita dulciurile!
Greseala probabil a majoritatii este ca tindem sa consumam ceva dulce atunci cand trecem printr-o perioada de stres. Desi ele pot constitui acel boost de energie, ganditi-va la faptul ca ne opunem insulinei, iar kilogramele in plus stau sa apara. Dezechilibrul intestinal ce poate aparea in urma combinatiei dintre hormonii de stres si consumul alimentelor nesanatoase are doar consecinte negative asupra organismului nostru.
Nu uitati de faptul ca zaharul poate determina stari de agitatie, irascibilitate, lipsa de concentrare, iar mai mult decat atat, nu contine subtante nutritive esentiale.
Asadar, adrenalina creste pulsul pulsul, tensiunea si sporeste depozitele de energie, in timp ce cortizolul, principalul hormon al stresului, creste nivelul zaharului din sange si creste capacitatea de utilizare a glucozei de catre creier.
Astfel, atunci cand iti este foame si tinzi sa cresti consumul pe baza de stres, alege sa inlocuiesti alimentele si bauturile nesanatoase cu cele care te pot ajuta: cafeaua poate fi inlocuita cu un ceai de tei pentru a-ti induce si o stare de liniste, dulciurile cu anumite fructe sau cu ciocolata neagra pentru un gust mai intens, berea sau alte bauturi alcoolice bogate caloric sau pline de zahar le poti inlocui cu un pahar de vin care iti va oferi o doza sanatoasa de antioxidanti si va contribui la scaderea tensiunii arteriale.