Cum sa iti antrenezi mintea pentru a alege intotdeauna mancarea sanatoasa
De multe ori se intampla sa facem alegerea gresita atunci cand avem de ales intre mancarea sanatoasa si cea nesanatoasa. Stim ce ar trebui sa mancam, stim cat ar trebui sa mancam, insa nu o facem.
De ce se intampla acest lucru?
Problema poate fi la felul in care ne gandim la mesele sanatoase. Sigur ca ti-ai propus sa mananci mai multe legume, mai multe fructe, insa ai incercat vreo data sa te bucuri de acest fapt?
Sa te bucuri de gustul lor si sa le savurezi cu placere, fara sa te gandesti la ele doar din „obligatie” ?
Acest lucru ar putea fi cauzat si de credinta ta ca nu iti poti schimba preferintele alimentare. Astfel, poti avea anumite credinte care sa te influenteze atunci cand ai de ales intre o mancare sanatoasa si una nesanatoasa. Pana la urma, preferintele tale sunt unul din lucrurile care te definesc ca persoana..
Creierul
Intru-un studiu recent, cercetatorii au impartit in 2 grupe un numar de 13 persoane obeze si au masurat raspunsurile pe care creierele lor l-au dat la diferite imagini cu alimente, atat sanatoase cat si nesanatoase.
Apoi primei grupe i s-a impus o dieta constand in alimente bogate in fibre si proteine, iar pentru a doua grupa nu s-au facut schimbari in ceea ce priveste alimentatia. Lucrul avut in comun de ambele grupe fiind dat de cerinta de a renunta zilnic la 500/1.000 de calorii.
Dupa 6 luni, rezultatele au aratat ca cei din prima grupa au slabit in medie 7 kg in timp ce, cei din a doua grupa au slabit aproximativ 2 kg.
Imediat dupa, cercetatorii au analizat raspunsurile date de creierele participatilor la imagini cu diferite mancaruri sanatoase, precum salate, urmate de imagini cu mancaruri mai putin sanatoase, precum cartofi prajiti, pizza, etc.
Ceea ce s-a observat este faptul ca persoanele din prima grupa, grupa a carei dieta a fost schimbata, au reactionat mai putin intens la imagini cu mancare nesanatoasa fata de cat o faceau inainte, reactia mai intensa fiind la imaginile cu mancare sanatoasa.
Ce inseamna toate aceste rezultate?
Pentru mine este destul de clar – acest studiu ne arata ca adictia pentru mancare nesanatoasa a fost construita in timp prin repetare si, tot prin repetare, putem uita de ea, inlocuind-o cu o „adictie” pentru o alimentatie sanatoasa.
Concentreaza-ti atentia pe cele mai bune alimente
Daca iti doresti sa renunti la alimentele nesanatoase, trebuie ca mai intai sa stii ce altceva trebuie sa mananci.
Sunt alimente naturale si neprocesate pentru care noi suntem adaptati genetic – alimente demonstrate stiintific ca fiind cele mai bune pentru sanatatea noastra.
- Carne – Oamenii mananca carne inca din cele mai vechi timpuri.Iar cea mai buna alegere este carnea neprocesata si crescuta in mod organic. Ex. puii crescuti la tara;
- Peste – pestele este bogat in proteine si acizi grasi Omega, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii;
- Oua – ouale sunt unul dintre cele mai bogate alimente in nutrienti de pe planeta – in mod special galbenusul;
- Legume – nimic nu este mai esential decat consumul zilnic al legumelor. Sunt bogate in fibre si nutrienti ce sunt cruciali pentru corpul nostru;
- Fructe – fructele nu sunt doar delicioase, sunt foarte usor de preparat si sunt bogate in fibre si vitamina C. In acelasi timp, fructele sunt bogate in zaharuri, deci trebuie consumate cu moderatie;
- Nuci si seminte – nucile si semintele nu sunt doar bogate in nutrienti, ci sunt si bogate in calorii;
- Grasimi si uleiuri – uleiul de avocado, uleiul din nuci – sunt bogate in acizi grasi Omega 3, precum si in grasimi monosaturate si polinesaturate, benefice pentru sanatatea inimii.
Dupa cum vezi exista o varietate larga de alimente sanatoase ce pot fi consumate, nu-i asa?
Nu este chiar atat de greu sa mananci sanatos. Tot ce trebuie sa faci este doar sa renunti la ceea ce nu este benefic pentru sanatatea ta.
Cateodata acest lucru este usor, cateodata trebuie sa te fortezi.
Fa-ti un dusman din junk food
Preferintele pentru un tip de mancare se invata. Motivul pentru care tu inca iubesti mancarea junk food nu este pentru ca ai avea nevoie de ea, sau corpul tau are nevoie de ea.
Ci datorita creierului tau care se „aprinde” atunci cand vine vorba de junk food.
Hamburgerii, pizza şi shaorma sunt preparate de tip fast-food ce contin alimente lipsite de nutrienti esentiali.
Nutritionisti spun ca alimentele industriale rafinate nu numai ca sunt dezechilibrate nutritional, dar nu mai au nici nutrientii esentiali, fiind devitalizate complet.
De asemenea, acestea sunt bogate în zaharuri rafinate (cresc glicemia si favorizeaza aparitia cancerului), grasimi aterogene (de exemplu, margarina care determina depunerea de grasimi pe vasele de sange) si proteine cu valoare biologica scazuta (de exemplu, sorici, gluten denaturat).
Contin peste 300 de E-uri
Te-ai intrebat vreodata de ce mancarea de la fast-food are un aspect atat de placut spre deosebire de cea preparata acasa?
Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este dat de cele peste 300 de E-uri din compozitia lor. De asemenea, pe langa aceste E-uri, aceste alimente mai contin si peste 300 de arome artificiale.
Si ca un bonus, majoriatea alimentelor de acest tip contin asa numitele „calorii goale”, care nu numai ca nu contin macar o bruma de substante nutritive,
dar mai consuma si rezervele de vitamina B, magneziu si crom din corp.
Ce imi mai ramane e facut?
Ceea ce trebuie sa faci, atat individual cat si ca familie, este sa iti schimbi obiceiurile alimentare. Citeste in continuare ca sa afli cum sa faci asta.
-
Indeparteaza toate tentatiile
Acest pas este poate cel mai important. Te poti pacali singur renuntand sa mai treci pe la restaurantele de tip fast food, insa acest lucru nu este de ajuns.
Primul pas este sa iti scanezi intreaga bucatarie si sa gasesti toate alimentele nesanatoase de care trebuie sa scapi.
Al doilea pas ?
Simplu, scapi de ele.
Renunti la toate acele snaks-uri pe care le consumi in timp ce vizionezi un film.
Renunti la comenzile la domiciliu de la tot felul de firme „dubioase”, dar care au livrare rapida.
Si poate, si mai important… Renunta la a-ti mai forma diferite scenarii mentale cu tine mancand.
-
Fa din mancarea sanatoasa un prieten
Pentru multi oameni, alimentele nesanatoase fac parte dintr-un ritual creat in timp. Cand se duc dimineata la serviciu, de multe ori se opresc sa bea un suc sau sa manace un hot-dog.
Iar acest lucru, facut zilnic, se transforma intr-un obicei nociv pentru sanatatea noastra.
Astfel, un alt pas este sa ne analizam obiceiurile zilnice ce tin de alimentatie.
Ce mananc in fiecare zi?
Dar in fiecare dimineata?
Ce mananc la serviciu?
Ceea ce mananc ma va face sa ma simt plin de energie?
Analizandu-ti obiceiurile iti dai sansa sa le descoperi pe cele nocive. O data descoperite ele pot fi inlocuite cu unele sanatoase.
Spre exemplu, in loc de un burger la serviciu ai putea comanda o salata. In loc de o plimbare pana la magazinul din colt pentru a-ti cumpara un baton de ciocolata,
ai putea face aceiasi plimbare, insa pentru un mar.
Orice ai face tine cont de un singur lucru: intotdeauna alege mancarea sanatoasa.
-
Invata cat mai multe despre ceea ce mananci
Internetul este plin de informatii, de la tot felul de articole pana la imagini care sa iti atraga atentia asupra alimentelor nesanatoase pe care le mancam zilnic.
Asa ca nu mai merge scuza ca tu nu ai stiut!
Daca incepi sa inveti despre ceea ce mananci in fiecare zi, s-ar putea ca data viitoare sa te gandesti de doua ori inainte de a cumpara ceva.
Cauta informatii despre aditivii si conservantii din alimente, vezi de unde provin si daca sunt sau nu benefici pentru sanatate.
Cauta informatii despre carnea pe care o cumperi. Este injectata cu sodiu, sare sau polifosfati sau nu.
Cauta orice informatie crezi ca o sa te ajute in a duce o viata sanatoasa si corpul tau iti va multumi.
Astfel ca, data viitoare cand un prieten te invita pana la McDonalds sau KFC sa ii zici: „Nu, mersi!”
Vei incerca sa iti schimbi obiceiurile alimentare nocive cu unele sanatoase?
Ai mai incercat pana acum sa iti antrenezi creierul sa se „aprinda” cand vede mancare sanatoasa?
Lasa-mi raspunsurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!