Efecte Sport, Sportul Acasa

Beneficiile oului. De ce ar trebui sa mananci oua zilnic?

 

Oul este unul dintre cele mai deosebite produse din alimentatia omului inca din cele mai vechi timpuri.

Pe langa faptul ca este foarte sanatos, contine si o multime de nutrienti indinspensabili organismului.

Desi exista o multime de mituri despre ele, mituri precum Consumul de oua creste colesterolul, in realitate ouale sunt unul din cele mai neintelese alimente, atat de neintelese

incat mai multe jurnale stiintifice au construit un top al motivelor pentru care ar trebui sa consumam oua in mod regulat.

 

Structura si valoarea nutritiva a oului

 

Ca structura, oul este alcatuit din 3 parti, respctiv coaja, albusul si galbenusul.

  • Albusul – reprezinta aproximativ 55% din greutatea totala a unui ou si este de consistenta vascoasa, contine cea mai mare parte de proteine (57% din cantitatea totala de proteine din ou), enzime, vitamine (riboflavina si tiamina) si substant minerale (saruri de potasiu, fier, magneziu si cantitati mici de calciu).
  • Galbenusul – reprezinta aproximativ 35% din greutatea totala a unui ou si contine cantitati mari de lipide ( 65% gliceride, 30% fosfolipide si 6% colesterol).
  • Coaja – reprezinta aproximativ 10% din greutatea totala a unui ou si este compusa din carbonti de calciu (94%), fosfati si alte substante organice insolubile in apa.

 

Iar in tabelul de mai jos aveti mai multe detalii asupra compozitiei nutritive pentru oul de gaina:

 

 

 

5 Beneficii De Top ALE Oului

 

  1. Oul este un super-aliment

 

Ouale sunt foarte bogate in substante nutritive cu rol esential in mentinerea starii de sanatate (vitamina A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu si zinc).

De asemenea, ouale mai contin acizi grasi Omega 3, acizi care au un rol in reducerea inflamatiilor in organism, cu precadere la nivelul vaselor de sange si a incheieturilor.

Acizii grasi Omega 3 mai previn afectiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.

 

 

  1. Ouale stapanesc apetitul si scad senzatia de foame

 

Dupa cum am spus si mai sus, ouale sunt o bogata sursa de proteine, iar datorita aminoacizilor pe care ii contin, ouale sunt absorbite de corp mult mai usor.

Iar acest lucru le face mult mai pretioase atunci cand vrei sa slabesti pentru ca sunt foarte satioase si micsoreaza apetitul.

Spre exemplu, un studiu a aratat ca indivizii ce manaca oua la micul dejun au ajuns sa obtine o reducere semnificativa a circumferintei taliei

si au o senzatie de foame mult mai redusa decat cei ce manaca zilnic un mic dejun bazat pe carbohidrati.

 

  1. Ouale imbunatatesc nivelul colesterolului

 

Poate este o surpriza pentru foarte multa lume, insa consumul regulat de oua poate imbunatati nivelul colesterolului.

Astfel, mai multi cercetatori au inteprins diverse studii prin care au cercetat nu doar efectele consumarii cu regularitate

a oualor asupra nivelurilor de colesterol LDL si HDL ( daca nu stii ce inseamna LDL si HDL sau ce este colesterolul

iti sugerez sa citesti acest articol), ci au cercetat si schimbarile la nivelul particulelor de colesterol.

Rezltatele acestor cercetari au aratat ca consumul regulat de oua (in studiu s-au consumat 3 oua pe zi timp de 12 saptamani) aduce numai

beneficii, printre care un nivel crescut al enzimelor ce protejeaza arterele si imbunatatirea functiilor HDL.

 

  1. Ouale protejeaza vederea si previn afectiunile oculare

 

Ouale protejeaza vederea si previn afectiunile oculare gratie continutului de luteina si zeaxantina din galbenus,

substante puternic antioxidante care ajuta la fixarea retinei.

 

 

Studiile au demonstrat ca aceste substante pot reduce semnificativ riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare,

afectiuni frecvent intalnite in special in randul persoanelor varstnice.

De asemenea, ouale sunt surse bogate de vitamina A, a carei carenta poate duce chiar la orbire.

 

  1. Ouale imbunatatesc sanatatea creierului si concentrarea

 

Ouale sunt o importanta sursa de colina, un nutrient esential implicat in functia cognitiva.

Colina este folosita de un neurotransmitator, numit acetilcolina, ce are un rol important in imbunatatirea motivatiei si a concentrarii

mentale.

Cercetatorii cerceteaza acum daca ouale pot avea vreun rol in protectia contra Alzheimer-ului si in pastrarea functiei cognitive pe perioada

imbatranirii.

Alte studii au mai aratat ca asimilarea in timp de nutrienti din oua imbunatatesc memoria.

 

Cat de multe oua se pot consuma zilnic pentru a obtine toate aceste beneficii? 

 

In studiile de mai sus s-a demonstrat ca 3 oua pe zi sunt destule pentru a imbunatati colesterolul si a scadea inflamatia corpului.

Asta nu inseamna ca mai multe oua consumate nu aduc beneficii, insa, stim cu totii ca abuzul de orice substanta,

indiferent cat de benefica este, poate fi daunator.

Cam atat pentru astazi. Nu uita, mananca sanatos si fa cat mai mult sport.

Si fiindca tot vine vorba de sport, la Housefit ai cele mai mari REDUCERI in aceasta perioada la aparate fitness. Le gasesti aici.

 

Tu de cate ori pe saptamana mananci oua?

Spune-ne si noua in sectiunea de comentarii de mai jos!       

Toate cele bune!

Articole similare

1 thoughts on “Beneficiile oului. De ce ar trebui sa mananci oua zilnic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *