Colesterolul. Ce este si cum poate fi controlat?
Colesterolul.. Prieten sau Dusman?
Problema colesterolului incepe din ce in ce mai mult sa fie luata in serios. O fi in limitele normale? Oare am depasit aceste limite? Ce inseamna mai exact un colesterol peste limita sau cat de precise sunt aceste limite? Insa, intrebarea care nu prea se pune, cat de corecte sunt informatiile pe care le posed despre colesterol?
Mai mult chiar, stabilirea cu precizie a limitelor normale ale colesterolului pare a fi din ce in ce ma grea. Daca te prezinti cu analizele la 2 medici diferiti sunt mari sanse ca acestea sa fie interpretate diferit si sa ti se ofere diferite sfaturi pentru sanatate. Iar daca apelezi la literatura de specialitate vei gasi rezultate uneori cotradictorii, rezultate care nu fac altceva decat sa sporeasca gradul de confuzie legat de colesterol.
Si totusi, ce este colesterolul?
Cand vine vorba despre colesterol, sunt 3 lucruri care trebuie cunoscute. In primul rand trebuie sa cunosti ce este colesterolul, cum se formeaza si cum se poate regla cantitatea de colesterol din sange.
Multi dintre voi ati auzit probabil despre colesterolul bun (HDL) si colesterolul rau (LDL), insa putini stiti ca fiecare organism animal contine aceste doua forme ale colesterolului si ca fiecare joaca un rol foarte bine stabilit in cadrul proceselor ce au loc in organism.
Colesterolul are atat rol structural cat si rol functional in fiecare celula a organismului. Daca ar fi sa comparam celulele din corp cu caramizile care construiesc o casa, atunci putem compara rolul colesterolul in organism cu rolul pe care il joaca mortarul ce tine caramizile casei lipite una de alta.
(Desi aceasta abordare vi se poate parea simplista, mai ales pentru cei ce cunoasteti functiile indeplinite de colesterol in organism, pentru acest articol consider ca ne putem limita la aceasta explicatie.)
Colesterolul este produs de ficat si apoi transmis prin fluxul de sange catre toate celulele din corp cu ajutorul LDL ( Low Density Lipoproteins). Ficatul unui adult sanatos poate produce singur aproximativ 70% din colesterolul de care are nevoie organismul zilnic, restul de 30% va proveni din mancare.
In drumul sau prin vasele de sange, LDL transporta si furnizeaza colesterol celulelor care au nevoie de el. Atunci cand acestea nu mai au nevoie, transmit un semnal prin care anunta acest lucru astfel incat LDL sa il transporte mai departe cu ajutorul fluxului sanguin.
Aici insa intervin si problemele..
Daca la sfarsitul traseului a mai ramas colesterol in LDL inainte de a ajunge in ficat pentru a fi trimis din nou in misiune, atunci acesta se va depozita pe peretii vaselor de sange. Iar in decursul timpului aceste depozite pot creste si pot cauza boli grave. (ateroscleroza, atac de cord, etc..).
Din fericire, corpul nostru produce si HDL ( High Density Lipoproteins). HDL are acelasi traseu cu LDL si are rolul de a curata depozitele de colesterol depuse pe peretii vaselor de sange, aducandu-l din nou in ficat unde va fi transformat in bila si trimis apoi spre intestine pentru a asigura difestia.
Acum intelegi de ce este importanta cunoasterea limitelor normale ale colesterolului?
Daca in organism exista prea putin HDL pentru a curata depunerile de colesterol, atunci problema poate sa devina destul de grava in timp.
De asemenea, nivelul scazut de HDL (<35 mg/dL) este asociat de cele mai multe ori cu riscul crescut de producere al aterosclerozei coronariene, iar nivelurile mai mari de HDL (>55mg/dL) par sa aiba un effect protector in cazul acestei afectiuni.
Nivelurile crescute ale LDL au fost associate cu aparitia atacurilor de cord. O persoana ce are o dieta normala poate avea concentratii ale LDL ce variaza intre 200-300 mg/dL.
Topul alimentelor care contin colesterol
Denumire Aliment | Cantitate Colesterol / 100 g / DZR
(Valori medii) |
Kcal / 100 g
(Valori medii) |
Cantitate Colesterol / numar kCal
(Valori medii) |
Creier | 500 % | 100 | 15 |
Ficat / pate | 170 % | 100 | 5 |
Organe | 50 % | 150 | 1 |
Grasimi alimentare | 50 % | 800 | 0.18 |
Smantana | 33 % | 225 | 0.42 |
Branzeturi fermentate | 28 % | 375 | 0.22 |
Fructe de mare | 27 % | 80 | 0.37 |
Carne | 26 % | 200 | 0.56 |
Peste
|
18 % | 150 | 37 |
Alune/Nuci | 0 % | 500 | 0 |
Alimente care scad colesterolul
Alimentatia sanatoasa este cel mai important mijloc prin care putem aduce colesterolul la valori normale astfel incat sa nu ne ameninte sanatatea.
Iar o dieta echilibrata si sanatoasa presupune consumul de fibre, legume proaspete si fructe. De asemenea, exercitiile fizice regulate si evitarea exceselor (fumat, consumul de alcool, grasimi) sunt cheia spre o viata sanatoasa.
Ce poti face mai departe?
In primul rand, fa-ti analizele o data pe an pentru sti la ce nivel se gaseste colesterolul. Mai apoi analizeaza ceea ce mananci. Iar in functie de nivelul colesterolului vezi ce poti face pentru a-l readuce in limitele normalului.
Iar in ceea ce priveste exercitiile fizice, la Housefit ai cele mai mari REDUCERI in aceasta perioada la aparate fitness. Le gasesti aici.
Tu cum iti pastrezi colesterolul in limitele normale?
Spune-ne si noua in sectiunea de comentarii de mai jos!