Camping, Summer Fitness

Cum te pregătești pentru sezonul de camping

Odată cu creșterea temperaturilor revine şi poftă de conectare cu natura, de a explora şi a petrece timp în inima pădurilor. Vara nu este așteptată doar de drumeţii care apreciază natura dar şi de amatorii de festivaluri, de cei ce iubesc atmosfera de camping. Atât exploratorii cât şi iubitorii de muzică bună trebuie să ia în considerare înnoirea arsenalului cu obiecte şi echipamente pentru sezonul de camping. Iată din ce este constituit un echipament complet şi câteva recomandări ca orice ieșire să fie una memorabilă.

Echipamente pentru sezonul de camping – ce nu trebuie să îţi lipsească

Cu siguranță, nu se poate înnopta în natură fără corturi şi saci de dormit. De aceea, în sezonul de camping, acestea sunt primele şi cele mai importante echipamente cărora trebuie să le acorzi atenţie, fie că îţi doreşti să faci drumeţii lungi pe cărările montane şerpuite şi să înnoptezi în inima muntelui, să petreci nopți fierbinți pe plajă sub cerul înstelat sau să te bucuri de zile nebune la un festival de muzică electronică şi să faci parte din atmosfera energizantă.

Alege dimensiunea cortului în funcție de numărul de persoane participante în aventură. Dacă obişnuieşti să ai companie alege corturi de 3-4 persoane. Acestea oferă protecţie împotriva intemperiilor, confort termic şi protecție împotriva insectelor sâcâitoare şi toată oferă spaţiu generos pentru depozitarea obiectelor de camping. Optează pentru corturi cu sisteme puțin complexe de montare și închidere, în astfel de aventuri nu-ți vei dori să aloci mult timp procesului de ridicare şi fixare a cortului.

Corturile de tip trei sezoane pot fi considerate alegerea optimă pentru cei iubesc aventurile în aer liber, putând fi utilizate în timpul verii dar şi în excursiile de primăvară şi toamnă. Mizează pe materiale impermeabile precum nailon sau poliester, acestea sunt rezistente şi pot fi utilizate timp îndelungat fără a se rupe, de asemenea nu permit pătrunderea ploii în interior.

Sacii de dormit sunt şi ei indispensabili în astfel de aventuri, vremea poate fi capricioasă vara, te poți aștepta la seri extrem de plăcute sau la furtuni cu averse. Este indicat să nu uiți de saci, dacă-ţi doreşti un plus de confort și mai ales trebuie să ții seamă că pot fi diferenţe notabile de temperatură dintre zi şi noapte. Pentru a beneficia de experiențe memorabile poți lua în calcul şi o saltea gonflabilă, însă sacul de dormit nu ar trebui sa fie opțional, ci mai degrabă un must have. În prezent în magazinele de specialitate există trei tipuri de saci de dormit: modelele de vară, saci de dormit trei sezoane şi saci de dormit de iarnă. Dacă-ţi doreşti o investiție minimă, poți alege sacii de tip trei sezoane, aceștia sunt eficienţi întrucât nu vor pune probleme de depozitare şi vor asigura confort ridicat în orice situație.

Acordă atenție umpluturii, alege saci de dormit cu puf de gâscă călduroși sau saci cu umplutură artificială, care nu produc alergii. Cei din urmă au avantajul că sunt ușor de întreținut, au rezistență ridicată, deci pot fi considerați investiții geniale.

Dacă ai găsit cortul perfect şi sacii de dormit care să răspundă necesităţilor nu îţi rămâne de făcut decât să completezi arsenalul de transport și pe cele de siguranță, respectiv rucsacul, lanterna, instrumente de colectare a deșeurilor produse. Alege un rucsac ergonomic, cu compartimentare bună, spațios cu sisteme speciale de prindere care să îţi permită să depozitezi alimentele, apa şi echipamentele de campare. Din acesta nu trebuie să lipsească o lanternă cu  baterii de rezervă, dispozitive de aprindere pentru foc, cutie cu gustări, soluţii repelente pentru insecte, beţe de drumeţie, briceag. Este recomandat să optezi pentru cutii sau ambalaje ce se închid ermetic, ce păstrează alimentele în perfectă stare, care nu lasă în urmă mirosuri ce ar putea atrage animalele sălbatice.

Recomandări pentru ieşiri în natură reuşite

Dacă eşti începător şi doreşti să explorezi farmecul naturii este important să ştii la ce să te aştepţi. Excursiile mai lungi te vor priva de apă curentă, deci trebuie să ai o oarecare pregătire psihică în acest sens. În cazul în care nu ai o condiţie fizică foarte bună te poţi aştepta la oboseală şi ceva febră musculară după sesiuni lungi de mers, însă odată ce vei experimenta liniştea naturii şi peisajele de vis aceste inconveniente vor dispărea.

Alege dinainte traseul şi locul de campare. Din fericire, în România există numeroase locuri de campare atât în zonele montane cât şi pe plajele virgine. Este recomandat să te documentezi cu privire la distanțele pe care trebuie să le parcurgi până ajungi la destinaţie, despre riscurile ce presupun aceste plimbări, dar şi despre condițiile existente în locurile de campare unde doreşti să poposeşti.

Un alt detaliu pe care este recomandat să îl ai în vedere înainte de a porni în aventură este legat de manipularea şi utilizarea echipamentului. Este indicat să nu iniţiezi nicio excursie fără să te familiarizezi cu cortul, sacul de dormit, salteaua pe care intenţionezi să le utilizezi.

Câteva zile petrecute în natură, în inima muntelui, în delta, pe malul mării sau în campingurile celebrelor festivaluri nu doar că te vor ajuta să te relaxezi, dar vor crea amintiri memorabile şi îţi vor oferi adevărate experienţe de viaţă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *