Originile yoga provin din India pre-vedica, din traditiile acelei vremi, dar cel mai exact ele au fost dezvoltate in secolele al VI-lea si al V-lea i. Hr. Cuvantul „yoga” atribuit unui orice alt termen, inseamna ca acel ceva este o cale completa in sine. Unii privesc yoga ca pe o arta, altii doar ca pe exercitii fizice si controlul respiratiei, iar cei mai putin considera ca este legata de sanatate si relaxare. Dar guru indica ca yoga este „cea care te aduce la realitate”, inseamnand „uniune”.
La modul general valabil, este un grup de practici spirituale, fizice si mentale sau discipline cu originea in India antica. Totul consta in invatarea si reintoarcerea la eul spiritual prin aflarea limitelor, extinderea granitelor şi mai ales, dezvoltarea capacitatii de a va relaxa.
De ce credeti ca aceasta practica a devenit atat de populara de-a lungul anilor?
Popularitatea de care se bucura, a crescut dramatica datorita echilibrului pe care il aduce in viata fiecaruia. In aceasta fuga continua, munca asidua si mai ales, in aceasta societate unde 24 de ore par inca insuficiente pentru toate treburile zilnice, dezechilibrul pune stapanire pe toate trairile eului. Acestea conduc in mod automat si catre dezechilibrul fizic, fiind interconectate. Aici intervin efectele practicii minune.
Prin practicarea yoga, siguranta si armonia se vor instala in viata voastra, iar pe masura ce veti dobandi capacitatea de a gasi echilibrul diverselor posturi, veti descoperi echilibrul si la nivelul diferitelor domenii ale vietii. In acest context, putem afirma faptul ca pozitiile sunt asociate cu diferite evenimente ale vietii, iar in momentul in care gasim centrul uneia, acesta se va propaga si catre gestionarea unei situatii.
In continuare, va vom prezenta 10 lucruri pe care orice practicant yoga ar trebui sa le stie:
1.Yoga sebazeaza pe 7 centre principale de energie – numite si chakre – prin intermediul acestora, corpul absoarbe energie. Scopul practicarii yoga este sa purifice aceste centre de energie si sa mentina cursul pozitiv. Incepand cu baza sirei spinarii, pana la coroana, la cap, acestea se numesc: muladhara, svadhisthana, manipura, anahata, vishuddhu, anja si sahasrara. Aceste centre au ca si corespondente urmatoarele glande:
2. Yoga este una dintre cele mai importante modalitati prin care adeptii Hinduismului se indreapta catre divinitate sau isi gasesc propriul eu. Celelalte trei sunt: Karma – actiunile, Bakthi – devotiunea si Jnana – intrebarile catre sine.
3. Yoga este o modalitate excelenta de a tine sub control diabetul. Gestionarea stresului este una dintre problemele de baza in tratamentul diabetului zaharat. Cand suntem stresati, nivelul nostru de zahar din sange creste, iar aceste valori crescute ale zaharului din sange conduc la complicatii grave, cum ar fi bolile de inima. De aceea, exista anumite posturi sau asane specifice (payanamuktasana, bhastrika, suryabhedi si altele), care s-au dovedit a fi excelente in lupta cu aceasta boala.
4. Dezvolta celulele creierului. Sistemul nervos central poate fiimpartit, din punct de vedere anatomic, in doua parti importante: maduva spinarii (legata direct de trunchiul cerebral) si encefalul sau creierul asa cum il cunoastem cu totii. Encefalul controleaza cele mai multe dintre functiile organismului, de la respiratie, miscare, ganduri, emotii, bataile inimii, la secretii ale glandelor etc.
5. Diverse studii americane au descoperit ca, dupa doua luni de tehnici yoga si meditatie, materia cenusie din zona hipocampusului a crescut in densitate, fapt care a dus la o mai buna constientizare, compasiune şi capacitate de asimilare a informatiilor mult marita, lucruri confirmate si de catre cei care au facut parte din studiu.
6. Yoga este un adevarat izvor de tinerete. O practica neintrerupta poate avea puterea sa incetineasca procesele de imbatranire ale corpului, precum deteriorarea celulelor, inflamarea tesuturilor. In timp, aceste procese duc la aparitia bolilor si afectiunilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Boston arata ca yoga este mai eficienta decat plimbatul atunci cand vine vorba de cresterea nivelului Gaba (substanta asociata scaderii anxietatii si inducerii starii de buna dispozitie) cu peste 30%.
7. Yoga nu consta doar in strectching si intinderea muschilor. In realitate, yoga combina trei lucruri importante: diferite posturi (numite asane), o tehnica speciala, focusata pe respiratie, si meditatie. Datorita influentei si exercitiului asupra plamanilor, yoga este o practica ce prelungeste viata.
8. Yoga nud este o practicaraspandita, in numeroase colturi ale lumii.Oamenii practica yoga, nud, deoarece cred ca asanele practicate au o insemnatate mai mare. In acelasi timp, invata sa isi accepte si sa isi iubeasca propriul corp, construind mai usor o relatie de incredere cu sine si cu cei din jur.
9. Un lucru care te va convinge ca merita sa incerci yoga este faptul ca acesta este un remediu garantat impotriva stresului si al depresiei. Asa cum am mentionat si mai sus, stresul este cauza principale a multor boli. Asane precum pozitia copilului sau pozitia trupului, s-au dovedit a fi foarte benefice persoanelor afectate de stres.
10. Yoga nu trebuie practicata cu stomacul plin,deoarece iti va fi mult mai dificil sa practici asanele, asa cum se cuvine. Incearca sa iei masa cu cel putin o ora inainte de ora de yoga, iar daca senzatia de foame este mult prea puternica, mananca o banana, cu 20 de minute inainte de exercitii.
Despre practica
Respiratie
Cel mai important element, pe langa profunzimea si corectitudinea pozitiei, este respiratia. Daca puteti respira, puteti face yoga. Incercati sa va cunoasteti bine modul cum respirati. Respiratia considerata a fi potrivita este linistitoare, mangaietoare si vindecatoare. Ea va da viata pozitiilor voastre. Tinerea respiratiei blocheaza constientizarea, creeaza tensiune si impiedica senzatia de curgere libera a energiei, pe care yoga o aduce corpului si mintii. Respiratia constienta, in cadrul fiecarei pozitii sau posturi, pastrează mintea agera, reusind sa intelegeti esenta yoga- stapanirea mintii si reconectarea cu sine.
Lasati respiratia sa fie libera si lina in timp ce executati pozitiile. Daca respiratia inceteaza sa mai fie naturala si este blocata sau fortata, luati-o ca un semn ca trebuie sa slabiti intensitatea practicii. Daca observati ca respiratia se blocheaza si uitati sa expirati, folositi respiratia circulara – un mod de a respira liber, in care nu va tineti respiratia si nu exista o pauza lunga intre inspiratie si expiratie sau intre expiratie si inspiratie.
In practica yoga, rareori se respira pe gura. Respiratia pe nas filtreaza si incalzeste aerul inainte de a intra in plamani.
Cat de des sa practicati yoga
Regularitatea este raspunsul! Mai recomandat este sa practicati putin si des, decat un timp indelungat, dar neregulat. Pentru inceput, ar fi de preferat o data pe saptamana, insa daca veti opta pentru trei sedinte pe saptamana, veti observa mult usor schimbarile in corp.
Pentru unii oameni, practica yoga consta dintr-o multime de discutii negative despre cum le este imposibila o anumite pozitie. Nu este o practica buna! Este mult mai bine sa lucrati pozitiile, sa le exersati. In schimbul evitarii acelor pozitii care va pun la incercare, alegeti pozitiile pregatitoare potrivite si lucrati cu grija pentru depasirea limitelor actuale. Practica nu va face intotdeauna „perfecii”, dar in mod sigur veti executa mai bine orice pozitie.
Nu faceti greseala de a asocia yoga cu orice alt sport olimpic. In yoga, este recomandat sa va acordati timp pentru a deveni din ce in ce mai buni, pe masura ce inaintati in varsta. Este vorba despre un stil de viata. Oamenii continua sa-si imbunatateasca starea fizica si in acelasi timp, starea psihica, timp de decenii. Fexibilitatea, increderea si focalizarea se vor dezvolta treptat. De asemenea, amintiti-va ca yoga este o stare mentala, o stare de spirit. Rabdarea distribuita in timp inseamna intelepciune!
Intensitatea practicii
In timpul practicii, vor aparea senzatii intense. Disconfortul poate aparea cand lucrati in forta, dar inca persista starea de bina. Durerea este mai acuta decat disconfortul si nu mai gasim niciun element placut. In timp ce disconfortul produce o stare inca placuta, durerea este o senzatie negativa. Durerea resimtita in timp ce executati o pozitie inseamna ca fie v-ati depasit limitele, fie aveti o aliniere nepotrivita a corpului in pozitia respectiva.
Amintiti-va ca yoga cauta sa inlature suferinta. Durerea si ranirea sunt semne ca v-ati departat de sinele vostru pur, natural. Daca practica yoga nu va mareste bucuria in viata, inseamna ca nu ati ales practica potrivita.
Pregatirea pentru practica
- Purtati haine confortabile si practicati yoga intr-un spatiu cald. Picioarele goale au mai multa libertate de miscare, iar un covoras special conceput pentru yoga este o investitie buna.
- Yoga se practica, dupa cum spuneam, cel mai bine pe stomacul gol. Dupa o masa bogata, faceti o pauza de patru ore inainte de a relua practica. Dupa ce ati mancat un fruct, faceti o pauza de cel putin o ora. In loc sa beti lichide in timpul practicii, este recomandat sa va hidratati inainte.
- Stabiliti de la inceput cat timp puteti sa acordati practicii. Pentru a va putea descoperi, yoga da cele mai bune rezultate lucrand putin si des. Corpul raspunde cel mai bine unei practici regulate, desi sedintele sunt scurte. Trei sedinte pe saptamana va vor face sa va simtiti corpul deschis si plin de viata.
Permiteti sedintei de yoga sa se desfasoare exact acolo unde sunteti in acel moment. Lucrati intr-un spatiu linistit si inchideti mental usa oricaror distrageri. Nu practicati pentru viitor, practicati pentru prezent. In loc sa va ganditi la lucruri negative si sa permiteti instalarea unei stari aferente gandurilor, bucurati-va de clipele de yoga chiar in acest moment.
De cele mai multe ori nu stim de unde sa incepem, si fara un instructor, este cu adevarat dificil. De aceea, dorim sa va prezentam cateva dintre asanele importante:
- Postura inversata – statul in cap – Sirshasana
Cunoscuta si ca „Regina a Asanelor”, datorita multiplelor sale beneficii, este prima dintre cele 12 asane si este considerata de multi remediul pentru nenumarate boli.
Statul sezut si postura in picioare pe care o aveti pentru cea mai mare parte a zilei face ca circulatia sa devina mai lenta, astfel incat inima trebuie sa munceasca mai mult pentru a pompa suficient sange in partea superioara a corpului.
In mod normal, inima functioneaza impotriva gravitatiei. Inversarea intregului corp scade tensiunea de pe inima, si permite ca o cantitate suficienta de sange bogat in oxigen sa ajunga la cap si la creier.
Obiectiv: Relaxarea si revigorarea intregului organism.
2. Postura delfinului
Postura delfinului va intareste partea superioara a corpului, in pregatirea pentru postura inversata – statul in cap.
Stati pe calcaie. Asezati-va coatele pe podea, si echilibrati-le la nivelul umerilor, si pozitionati-va bratele asa cum puteti observa in imagine. Intindeti-va genunchii si stati pe varfuri. Miscati-va corpul inainte si inapoi. Faceti 4 runde a cate 10 miscari, relaxandu-va intre ele.
3. Postura statului pe umeri – Sarvangasana
Sarvangasana este o postura inversata, in care corpul se sprijina pe umeri.
Aceasta asana va intareste intregul corp. Aceasta ofera multe dintre beneficiile Statului in Cap, dar in acest caz circulatia este directionata catre glanda tiroida in loc sa fie indreptata spre cap.
Obiectiv: Intinderea regiunii cervicale si toracice.
4. Postura plugului – Halasana
Puteti incerca aceasta variatie daca sunteti suficient de suplu(a). Odata ce sunteti in postura plugului, coborati-va genunchii pe podea pe langa urechi. Apucati-va bratele peste picioare. Pentru a iesi din postura, indreptati-va genunchii si rostogoliti-va jos dupa cum este descris mai sus.
Obiectiv: intinderea regiunii cervicale si toracice.
5. Postura pestelui – Matsyasana
Stati intinsi pe spate si arcuiti-va pieptul.
Aceasta asana face minuni pentru sistemul respirator. Cand adoptati aceasta pozitie pieptul este intins si tuburile bronsice sunt largite pentru a asigura o respiratie mai usoara. In timp, cutia toracica se va largi, si veti putea sa respirati mai profund. Ridicandu-va pieptul si bagandu-va mainile sub corp, veti combate defecte ale posturii cum ar fi umerii lasati si curbura din regiunea cervicala a coloanei vertebrale, eliberand astfel presiunea.
Obiectiv: Eliberarea tensiunii si imbunatatirea flexibilitatii coloanei vertebrale.
Asadar, incercarile vietii sunt multe si in aceeasi masura si incarcatura emotionala. Daca te afli in acel punct din viata ta in care simti ca vrei sa faci o schimbare, incepe sa acorzi mai multa atentie eului interior. Incepi sa mergi la sala de yoga sau sa practici acasa, si primul pas ar fi sa cunosti mai multe despre respiratie, cum sa efectuezi asanele si treptat, vei deveni constient de gandurile si emotiile tale.
Cel mai probabil Yoga, te va ajuta sa iti schimbi viata. Acorda-ti timp, ai incredere in tine si traieste clipa intens!