Suferiti de ulcer sau gastrita?
Asa cum suntem deja obisnuiti zilnic, tentatiile apar in calea noastra. De cele mai multe ori, cei mai multi dintre noi cedeaza. Persoanele care obisnuiesc sa manance in cantitati mai mari, sa aiba un stil de viata haotic, sa fumeze si au varsta peste 60 de ani sunt mai predispuse sa sufere de o leziune a mucoasei gastrice, numita gastrita, care poate evolua catre cicatrizare sau, dimpotriva, poate duce la complicatii grave, reprezentate in special de hemoragii si perforatii.
De cele mai multe ori, gastrita nu are simptome clare. Initial, apar dureri in piept, greata, varsaturi, balonare, arsuri si scaderea poftei de mancare. Aceleasi manifestari apar si in cazul ulcerului, el fiind tot o inflamatie a mucoasei stomacului. Cel din urma, apare atunci cand intre sucurile digestive implicate in digestie si factorii care protejeaza peretele stomacului, intervine un dezechilibru.
Este bine sa stii insa ca exista cazuri in care boala poate evolua si fara simptome. Consumul de alcool, abuzul de cafea, fumatul, dar si alimentele prea reci sau prea fierbinti, condimentele si un regim de viaţă stresant se numără printre factorii care duc la aparitia gastritei. Anumite alimente sau modul lor de preparare pot aduce la valorile normale pH-ul din interiorul sistemului digestiv de la nivelul stomacului si duodenului, prevenind agravarea simptomelor neplacute.
Chiar daca in cazul ulcerului dieta joaca un rol secundar este importanta pentru a tine sub control simptomele, pentru a combate aciditatea gastrica si a consolida mucoasa stomacului. Pe langa tratamentul medicamentos, dieta este esentiala in procesul de vindecare a afectiunilor stomacului. Asadar, ce alimente alegi si pe care le eviti?
Pentru a veni in ajutorul tau, iti vom oferi o serie de sfaturi.
ALIMENTE ADMISE
- Carne slaba (pui, curcan, vita, peste) fiarta sau la gratar;
- Carnea trebuie sa fie intotdeauna slaba, cu cat mai putina grasime, gatita la cuptor, la gratar sau fiarta. Pot fi consumate tipurile de carne mentionate la care putem adauga cotlet de miel fara os, pulpa de miel, ficat, creier.
- Pestele bun este cel slab: calcan, platica, pastrav, salau, gatit preferabil la cuptor, in folie de copt. Pestii care trebuie evitati sunt cei grasi, cu carnea tare, de tipul tonul, sardine, macrou, hering, anghila, murena, de asmenea, se vor evita supele si ciorbele de peste, molustele si crustaceele si orice fel de peste prajit.
- Oua;
Ouale pot fi consumate dupa ce au fost fierte in apa, moi sau tari. Se vor evita ouale prajite, omleta.
- Lactate de orice fel, dar sa nu fie bogate in grasimi;
Laptele integral sau partial degresat reprezinta unul dintre cele mai eficiente alimente care resuseste sa calmeze aciditatea stomacului, fiind pe vremurile in care nu existau atat de multe medicamete antiacide eficiente. Laptele dulce neutralizeaza secretia clorhidrica, iar prin intermediul lipidelor continute, se realizeaza inhibarea secretiei gastrice.
In ziua de astazi, insa, exista foarte multi adulti care nu suporta laptele, fie din sentimente de repulsie, fie din cauza deficitului sistemului. Sunt permise in cazul gastritei iaurtul de baut, degresat partial, ceaiurile, cu exceptia ceaiului negru; o cafea slaba dimineata insa niciodata pe stomacul gol.
Branzeturi si lactate recomandate sunt: branza alba, slaba, care este o sursa buna de proteine si ajuta la neutralizarea aciditatii gastrice, urda, ricotta, telemea proaspata, slaba, cas, cottage, branza de vaci, branza Fagaras, smantana, branza Gruyere, unt.
- Legume (de preferat fierte)
Legumele permise, fie ele proaspete sau preparate, sunt: sparanghel, sfecla rosie (preferabil sub forma de suc), morcovi, dovlecei fara samburi, spanac, fasole verde pastai, galbene si verzi, tulpina de praz, ciuperci.
Foarte indicate sunt supele de zarzavat strecurate si piureurile sau sufleurile de legume, cum ar fi dovlecei, cartofi ori morcovi.
- Atentie la fructe, fiindca sunt putine cele care nu cresc aciditatea gastrica: bananele bine coapte, mango si avocado, nucile si alunele, dar nu prajite, mere, pere, caise, piersici. Fructele proaspete se vor consuma decojite sau fierte, in compot ori oparite.
- Sunt recomandate si fainoasele albe si mamaliga, pe care trebuie sa o fierbi foarte bine. Painea recomandata este cea integrala si neagra, painea de secara, de asemenea, ca garnitura la mancare, si budinca de tapioca, grisul sau budinca de chia se pot consuma fara probleme.
- Bauturile permise
Inafara de apa pe care o puteti consuma la discretie, sunt permise si sucurile sau compoturile din fructe dulci, iar la desert poti alege frisca, budinca de fainoase sau prajituri cu branza de vaci.
- Condimente permise: plante aromatice, preferabil proaspete, dar si uscate, marar, rozmarin, menta, foi de dafin, nucsoara, vanilie, sare.
- Zaharul trebuie consumat cu moderatie, putand fi inlocuit cu miere. Uleiul vegetal, margarina nesarata si untul proaspat pot fi incluse in dieta.
ALIMENTE INTERZISE
Trebuie sa se evite alimentele prajite si alimente procesate, bogate in grasimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii si hot-dogs, biscuitii sau prajiturile cu crema, ciocolata, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile si produsele de patiserie, placintele cu branza.
- Legumele ce trebuie evitate: usturoi, andive, vinete, telina, ciuperci, varza verde, castraveti (tolerati in cantitati mici, daca sunt inlaturati total samburii), creson, napi, fasole boabe, mazare, ridichi, hrean, ardei grasi, legume uscate.
- Fructele interzise crude si acide: capsune, zmeura, coacaze, portocale, grepfrut, smochine, castane, banane verzi, ananas.
- Carnea de evitat: carnea fibroasa si grasa, carnea de porc, calda si grasa, carnea de oaie, gasca, rata, carnea fezandata, vanat, caprioara, mistret, iepure, organele (inima, rinichi, limba, burta), untura, sorici, jumari, mezelurile si afumaturile.
- Branzeturi de evitat: cascavalul, gouda, branzeturile grase frantuzesti (camembert, brie, Roquefort – sunt foarte grase si in plus, mucegaiuile irita mucoasa sistemul digestiv superior (esofag, stomac, sfincterele cardia si pilori).
- De evitat sunt condimentele (inafara de cele mentionate a fi permise): piper, boia, otet, mustar, ardei iute, castraveti murati, patrunjel, cafeaua, ciocolata, dulceturile si gemurile, inghetata.
- Alimente prea dulci (fara zahar in exces si dulciuri concentrate, intrucat favorizeaza dezvoltarea bacteriei H. pylori in stomac), foarte acre, amare. Stiind ca ai stomacul sensibil, nu consuma cantitati mari sau prea des asemenea alimente, intrucat declansează o criza de gastrita sau agraveaza ulcerul, mai ales toamna sau primavara.
- Alimente bogate in celuloza: cereale si fulgi de cereale, intrucat in cantitati mari favorizeaza secretiile acide in exces. Painea care trebuie evitata este cea fabricata din faina alba cum ar fi bagheta frantuzeasca sau franzela proaspata, mai ales daca sunt calde si foarte proaspete, painea la tava, blaturile cu mult praf de copt, pateurile, batoanele si alte fainoase, fie gatite in margarina, fie continand prafuri de copt si faina alba, pot irita mucoasa gastrica.
- Cruditatile pentru ca acestea cresc aciditatea gastrica si irita mucoasa stomacului.
- Nu consuma mezeluri si conserve de carne, deoarece contin nitriti si aditivi foarte agresivi pentru stomac.
- Fara aditivi alimentari sintetici, mai ales amelioratori de gust si aroma, afanatori si conservanti, intrucat irita mucoasa gastrica si favorizeaza hipersecretia de sucuri acide.
- Bauturi de evitat: alcoolul, de orice fel, de la vin, bere pana la tarii, precum si sucurile de citrice, cum ar fi portocale, lime, mandarine sau de ananas; bauturi racoritoare industriale.
In acelasi timp, evitati sa mancati prea rece sau prea cald, inghetate sau bauturi fierbinti de exemplu, care produc contractia pilorului (orificiul de legatura intre stomac si duoden) cu retentia crescuta a alimentelor in stomac sau contractia veziculei biliare. De altfel, pacientii cu gastrita si ulcer gastroduodenal trebuie sa evite supele de carne si peste, care contin peptone ce provoaca o secretie pepsica si clorhidrica exagerata, precum si contractia veziculei biliare, adaugand pe langa suferinta gastrica si durere in hipocondrul drept, diaree, stare de rau.
Alimentatia in caz de gastrita presupune, in primul rand, consumul de alimente usoare, necondimentate si cat mai naturale, fara aditivi. Va recomandam sa mancati astfel putin si des si cel mai important sa nu sariti peste micul dejun! Acesta trebuie sa fie bogat in calorii, pranzul sa contina o mancare calda, iar cina sa fie alcatuita din portii mici si simple si trebuie servita cu cateva ore inainte de culcare.
Asadar, persoanele care sufera de astfel de afectiuni, trebuie se evite alimentele prajite si alimente procesate, bogate in grasimi, cum ar fi produsele alimentare gata preparate sau semipreparate, hamburgerii si hot-dogs, biscuitii sau prajiturile cu crema, frisca, ciocolata, sosurile gata preparate de la magazin, pateurile si produsele de patiserie, placintele cu branza.
Daca suferi de o astfel de afectiune, spune-ne ce regim alimentar ai ales sau ofera si celorlalti sugestii prin prisma comentariilor!