Asa cum deja stim cu totii, banda de alergat este cel mai folosit aparat fitness din lume. Utilizate de cele mai multe ori pentru alergare, nu toti cunoscut faptul ca acest aparat poate fi folosit si pentru antrenamente ce implica si alte parti ale corpului, nu doar picioarele. Te ajuta sa arzi grasimile si sa slabesti rapid chiar in confortul propriei locuinte. Insa pentru a avea cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp posibil, antrenamentele trebuie sa varieze in intensitate si efort depus.
Astfel, va propunem o serie de miscari care vor avea ca rezultate intarirea corpului si va vor creste ritmul cardiac pentru a arde caloriile, dar nu inainte de incalzire.
Iata ce ai de facut:
Incepi cu putin stretching. Toate sesiunele de sport incep cu stretching pentru ca toti muschii, toate tendoanele si ligamentele sa se incalzeasca. Insa, trebuie sa ai grija! Nu trebuie sa te supui unui risc de accidentare, ci trebuie sa realizezi corespunzator aceste exercitii si chiar dupa antrenamente, pentru a calma muschii inflamati si a diminua dintre simptomele febrei musculare.
Alearga cinci minute. In functie de rezistenta pe care o ai, incepe cu mers la un nivel la care sa mergi alert, iar dupa care avanseaza viteza si mareste-o pentru a alerga.
Sprinteaza timp de 10 minute. Dupa cum spuneam, dupa mersul alert, urmeaza sesiunea de alergare. Dupa aceasta incalzire, incepe un sprint pe intervale. Alearga la intensitatea maxim pe care o suporta timp de 2 min, iar dupa care mers alert si vei relua aceasta formula.
Acum dupa ce te-ai incalzit, urmeaza antrenamentul propriu zis:
Clasicele plimbari
Daca plimbarile in aer liber nu va fac placere, va indrumam sa le efectuati pe banda de alergat, iar astfel eliminati obstacolele pe care le-ati putea intalni.
Cum sa procedati: Pastrati-va mainile stranse la nivelul pieptului, faceti un pas inainte cu piciorul drept si coborati corpul pana cand genunchiul formeaza un unghi de 90 de grade sau mai exact faceti o fandare. Apoi, repetati miscarea schimband piciorul.
Fandari laterale
Aceste miscari functioneaza atat pe coapsele interioare, cat si pe cele exterioare, iar in timp ce va tonifiati, va ajuta si din perspectiva exercitiului cardio.
Cum se procedeaza: Stati in lateral pe banda de alergare cu genunchii usor flexati si reduceti viteza pana in momentul in care va ofera stabilitate. Efectuati miscari rapide si flexati usor, asigurandu-va ca va mentineti echilibrul. Apoi schimbati partea si continuati repetarile.
Genuflexiuni in fandari laterale
Acest exercitiu lucreaza nu doar picioarele, cat si fesierul.
Cum se procedeaza: Stati in lateral pe banda de alergare si dupa ce intindeti piciorul in lateral, aplecati-va in genuflexiune, mentinand pieptul in sus si fixat. Aduceti viteza pana in momentul in care va puteti mentine echilibrul. Schimbati apoi laturile.
Mersul piticului
Cum se procedeaza: Stabiliti o viteza cat mai redusa, apoi pozitionati-va cu spatele catre banda de alergare si in timp ce flexati genunchii, faceti mersul piticului inapoi. Tineti mainile impreuna si pastrati-va spatele drept.
Treadmill Push
Cu alte cuvinte „impingerea sanii” este un exercitiu foarte provocator si solicitant. Daca opriti banda de alergare si mergeti inainte, puteti imita aceasta miscare.
Cum se procedeaza: Opriti banda de alergare si stati, timp in care va prindeti de manere cu ambele maini si mentinandu-va coatele usor indoite, conduceti-va picioarele inainte, astfel incat sa impingeti banda de alergare inapoi cu picioarele.
Beneficiile mersului pe banda de alergare
Acum dupa ce am prezentat un antrenament atat de solicitant, va aratam si beneficiile acestuia:
Nu pune un mare stres asupra organismului
Spre deosebire de antrenamentul metabolic sau HIIT, mersul in general pune foarte putina presiune asupra corpului. Combinand mai multe forme de antrenamente cardio intense cu antrenamente de forta in fiecare saptamana, corpul risca sa intre rapid in supraantrenament.
Nu se acumuleaza prea mult stres si ne permitem sa mergem cateva minute in sir fara vreo grija, iar ulterior, dupa ce rezistenta noastra va creste, vom putea alerga. In acelasi timp, trebuie sa purtati incaltamintea potrivita pentru a nu intampina probleme la tibie.
Mersul are efect tonic si sustine recuperarea de dupa antrenament
Efectele mersului dupa antrenament se resimt imediat si sunt de durata. De ce ne simtim atat de bine dupa cardio? Pentru ca in acest fel se imbunatateste circulatia sangelui si astfel ne ajuta la recuperarea dupa antrenamentele atat de solicitante.
Mersul pe banda arde mai multa grasime si muschi aproape deloc
Mersul reprezinta o forma de cardio de intensitate foarte redusa, ceea ce inseamna ca arderile de grasime se vor activa mult mai usor. Daca veti opta pentru mers in etapa incipienta de incalzire si veti continua ulterior cu sprint sau cu exercitiile recomandate, veti arde o cantitate semnificativa de calorii si, implicit, grasime, iar prin prisma fandarilor veti lucra si anumiti muschi.
Exercitiile cu intensitate ridicata, in special cele cardio, acceseaza depozitele de glucoza, carbohidrati, si le folosesc ca forma de combustibil. Acest lucru nu trebuie decat sa fie imbucurator tinand cont de faptul ca organismul nostru este programat in asa fel incat va descompune depozitele de carbohidrati pentru glucoza.Daca tineti si dieta si te mai si antrenezi cu greutati, depozitele de glicogen se elibereaza rapid. Majoritatea persoanelor au o grasime corporala considerabila, iar miscarea nu face decat sa accelereze arderile odata ce odata corpul s-a pus in miscare.
Intareste inima
Mentinerea unui puls in jur de 60-80% in valoarea maxima va asigura accesarea depozitelor de grasime. Astfel, efectele se vor concretiza sub forma arderilor mai multor calorii datorita batailor alerte ale inimii, imbunatatirea transportului de oxigen si nutrienti catre muschi si in final, intarirea inimii prin scaderea tensiunii arteriale.
Ajuta la combaterea stresului
Mersul pe jos, alergarea pot fi momente prielnice pentru introspectie, pentru reculegere, va adunati gandurile, va ganditi la diverse probleme. Astfel, va veti elibera de diferite tensiuni, va veti simti in general mai bine si viata va prinde un cu totul alt contur datorita endorfinelor.
Asadar, va indrumam spre o viata activa, spre multa miscare si antrenamente bine construite. Cum vi se par astfel de sesiuni de sport? Le-ati incercat?